Arie van Houwelingen

1893 - 1942

Arie wordt geboren op 18 mei 1893 in Herpt. Hij is olieman aan boord van het koopvaardijschip S.S. Alchiba van de Van Nievelt, Goudriaan & Co. Stoomvaart Maatschappij NV in Rotterdam. Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan de bemanning van de koopvaardijschepen. Vanaf dat moment worden zij als militair beschouwd en ingezet voor de oorlogsvoering. De Alchiba vervoert in dat kader vierduizend ton aan munitie van Durban naar Londen.

Op 8 juli 1942 bevindt de Alchiba zich nog in de Straat van Mozambique, als het wordt opgemerkt door de Japanse onderzeeër I-10. De onderzeeër vuurt negen torpedo’s af; in de explosie die volgt, breekt het schip in tweeën en komen vijf bemanningsleden om het leven. Een van hen is Arie; hij is 49 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.