P.W.L. Stoffelen (bron: R.W. Catsburg, Heemkundekring De Steenen Kamer, Steenbergen)

Petrus Stoffelen

1924 - 1945

Petrus wordt geboren op 26 december 1924 in Steenbergen. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet en wordt daarvoor uiteindelijk in 1943 gearresteerd. In eerste instantie wordt op 28 januari 1944 tegen hem de doodstraf geëist, maar nadat een gratieverzoek is ingewilligd, wordt het vonnis omgezet in tuchtstraf in Duitsland. Aansluitend wordt hij naar de strafgevangenis van Hameln gezonden, waar veelal politieke vijanden van de nazi’s uit de bezette landen worden vastgezet.

Net als in de concentratiekampen worden de gevangenen ook hier onmenselijk behandeld. Tot het einde van de oorlog komen ruim driehonderd gevangenen als gevolg van verwaarlozing, ziekte en zware mishandeling om het leven; nog eens vijftig zouden na de bevrijding bezwijken.

Petrus maakt het einde van de oorlog nog mee en keert na zijn bevrijding terug naar huis in Steenbergen. Tijdens zijn gevangenschap loopt hij echter tuberculose op en raakt hij ernstig verzwakt. Op 26 augustus 1945 overlijdt hij alsnog aan de ontberingen van zijn gevangenschap. Hij is 20 jaar geworden en wordt thuis begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 22 februari 2018

Petrus werd op 28 januari 1944 wegens verzetsdaden ter dood veroordeeld, maar na gratieverlening werd zijn straf omgezet in hechtenis in een strafkamp. Petrus keert daarvan terug, maar overlijdt alsnog aan ernstige verzwakking en tuberculose.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.