Petrus van der Pas

Petrus van der Pas

1911 - 1942

Petrus wordt geboren op 23 april 1911 in Ginneken en Bavel als zoon van Henricus van der Pas en Johanna van Olphen. Na zijn schooltijd bereid hij zich voor ambtelijk werk in Nederlands-Indië. Op 4 augustus 1938 huwt hij met de Bredase onderwijzeres Mia van Aalst. Met zijn vrouw reist hij af naar Nederlands-Indië, waar hij als aspirant-controleur wordt aangesteld bij het Binnenlands Bestuur in Amoentai, in de zuidelijke binnenlanden van Borneo.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Petrus als reserve 1e luitenant van het KNIL onder de wapenen geroepen en ingezet voor de verdediging van Borneo.

De Japanners hebben tweeënhalve maand nodig om het enorme eiland, het op twee na grootste ter wereld, in de langlopende Slag om Borneo in te nemen. In het kader van de verovering van de haven en olievelden van Balikpapan aan de oostkust valt de Japanse landmacht ook Bandjermasin in het zuiden aan. Bij deze aanval stoten de Japanners tot diep in de binnenlanden door en nemen op 8 februari 1942 ook Amoentai in.

Als Petrus die dag ziet dat de Japanners de Nederlandse vlag voor de controleurswoning neerhalen, probeert hij dit te beletten. Hij wordt door de Japanners echter tegengehouden en samen met een collega ter plekke gedood. De lichamen worden in een nabije kali (rivier) gegooid. Petrus is 30 jaar geworden en wordt voor zijn daad postuum onderscheiden met de Verzetsster Oost-Azië 1942-1945.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 23 oktober 2018

Petrus werd gedood nadat hij poogde Japanners tegen te houden bij het neerhalen van de Nederlandse vlag voor de controleurswoning. Hiervoor is hem postuum de Verzetsster Oost-Azië 1942-1945 toegekend.

Merlijn Toorians zei op 1 februari 2022

Dit was mijn overgroot vader en de vader van mijn opa ik kwam dit tegen en liet het aan hem zien mijn opa heeft het in een kamp overleeft en terug naar Nederland verhuist toen hij 5 was overleed zijn vader ik ben trots dat hij dit heeft gedaan

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 2 februari 2022

Dat kan ik me heel goed voorstellen, Merlijn! Hartelijk dank voor je reactie. Mocht je aanvullingen hebben op dit verhaal of bijvoorbeeld een foto van je overgrootvader, dan horen we dat graag.

Merlijn Toorians zei op 3 februari 2022

Graag gedaan de foto’s zijn doorgestuurd

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 3 februari 2022

Wat fijn, Merlijn! Hartelijk dank voor het doorsturen, ik zal mijn collega hiervan op de hoogte stellen.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 februari 2022

Bedankt, Merlijn! De foto's staan er inmiddels op. Dankzij jouw bijdrage wordt ook jouw overgrootvader Petrus hier voortaan met een gezicht in herinnering gehouden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.