Petrus van der Pas

1911 - 1942

Petrus wordt geboren op 23 april 1911 in Ginneken. Hij reist af naar Nederlands-Indië, waar hij als aspirant-controleur wordt aangesteld bij het Binnenlands Bestuur in Amoentai, in de zuidelijke binnenlanden van Borneo.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Petrus als reserve 1e luitenant van het KNIL onder de wapenen geroepen en ingezet voor de verdediging van Borneo.

De Japanners hebben tweeënhalve maand nodig om het enorme eiland, het op twee na grootste ter wereld, in de langlopende Slag om Borneo in te nemen. In het kader van de verovering van de haven en olievelden van Balikpapan aan de oostkust valt de Japanse landmacht ook Bandjermasin in het zuiden aan. Bij deze aanval stoten de Japanners tot diep in de binnenlanden door en nemen op 8 februari 1942 ook Amoentai in.

Als Petrus die dag ziet dat de Japanners de Nederlandse vlag voor de controleurswoning neerhalen, probeert hij dit te beletten. Hij wordt door de Japanners echter tegengehouden en ter plekke gedood. Petrus is 30 jaar geworden en wordt voor zijn daad postuum onderscheiden met de Verzetsster Oost-Azië 1942-1945. Vermoedelijk is hij ter plaatse in Amoentai begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 23 oktober 2018

Petrus werd gedood nadat hij poogde Japanners tegen te houden bij het neerhalen van de Nederlandse vlag voor de controleurswoning. Hiervoor is hem postuum de Verzetsster Oost-Azië 1942-1945 toegekend.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.