Petrus van Kuijk

1917 - 1942

Petrus wordt geboren op 2 december 1917 in Boxtel en woont in Oss. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij de genietroepen.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart Nederland in reactie daarop Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen.

Petrus wordt ingezet bij de verdediging van Borneo, wat onder andere inhoudt dat ze strategische bruggen en olie-installaties bewaken en deze bij het naderen van de Japanners moeten vernietigen. De Japanners nemen op 20 februari 1942, na de val van de havenstad Balikpapan, wraak vanwege deze onverwachtse sabotageacties door zoveel mogelijk van de Europese inwoners van de stad en een grote groep krijsgevangenen vastgebonden over het strand de zee in te drijven. Zodra ze tot borsthoogte in het water staan, worden de gevangenen een voor een doodgeschoten; de lichamen laten ze in zee afdrijven. De plaatselijke bevolking wordt die dag gedwongen toe te kijken hoe in totaal 78 Nederlanders worden vermoord. Een van de slachtoffers is de 24-jarige Petrus. Zijn naam is vermeld op een van de verzamelgraven op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.