Willem van Kuijk (bron: A.M. Kuijten-van Kuijk)

Willem van Kuijk

1915 - 1940

Willem wordt geboren op 25 juni 1915 in Leende als tweede zoon van de zeven kinderen van Hendrikus van Kuijk en Antonia van der Vleuten. Zijn vader overlijdt als Willem 13 jaar oud is. Hij werkt thuis op de boerderij tegenover ’t Brouwershuis en is verloofd met Nella Jaspers.

Als in 1939-1940 de oorlogsdreiging ook voor Nederland toeneemt, wordt Willem als dienstplichtige onder de wapenen geroepen. Zijn moeder probeert vrijstelling voor hem te regelen omdat hij onmisbaar is op de boerderij, maar omdat Willem niet de oudste zoon is, wordt het verzoek afgewezen. Willem wordt hierna als infanterist gelegerd aan de Grebbelinie.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging in de daaropvolgende dagen snel in. Op verschillende plaatsen wordt echter nog fel verzet geboden, vooral rond de Grebbeberg bij Rhenen. Op 11 mei, de tweede dag van de oorlog in Nederland, sneuvelt Willem bij deze gevechten. Hij is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen. In zijn woonplaats Leende houdt de Willem van Kuijkstraat zijn naam en het door hem gebrachte offer in herinnering.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 30 januari 2018

De gegevens van Willem van Kuijk zijn inmiddels verder aangevuld met de informatie uit het door Moos aangedragen document. In 2007 is dit opgesteld door A.M. Kuijten-van Kuijk, naar aanleiding van de toekenning van de straatnaam in Leende.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.