Zerk van P. Wisman (bron: G. van Zundert)

Petrus Wisman

1919 - 1945

Petrus wordt geboren op 17 december 1919 in ’s-Hertogenbosch. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de Nederlandse kolonie al langer op het oog als een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Petrus als kanonnier bij de artillerie onder de wapenen geroepen voor de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het slecht voorbereide KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, maakt geen schijn van kans en capituleert op 8 maart 1942 in Bandoeng. Samen met duizenden andere Nederlandse militairen wordt Petrus dan krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de Javaanse kampen.

Petrus wordt uiteindelijk afgevoerd naar het Chinese eiland Hainan, waar de Japanners verschillende kampen hebben gebouwd. De gevangenen wordt er als dwangarbeider ingezet bij de aanleg van wegen, werk in de haven en in de ijzermijnen. Net als in de andere kampen zijn de omstandigheden hier erbarmelijk slecht, met nauwelijks voeding of medicijnen. Wat de gevangenschap op Hainan extra zwaar maakt, is dat er geen contact met de buitenwereld mogelijk is. Door het harde werk, tropische ziektes en voortdurende mishandelingen verzwakken de gevangenen snel en vallen er tientallen doden.

Uiteindelijk worden de ontberingen ook voor Petrus te veel. Hij bezwijkt op 22 augustus 1945, enkele dagen na de capitulatie, in een van de kampen. Het zou dan nog bijna een maand duren voordat ook de Japanners op Hainan zich overgeven.

Petrus is 25 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de oorlogsbegraafplaats Sai Wan in Hongkong.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.