C.J. Wintermans (bron: Archief Gemert-Bakel)

Kees Wintermans

1892 - 1944

Kees wordt geboren op 25 december 1892 in Duizel als zoon van Adrianus Wintermans en Hendrica Anthonis. Hij huwt in 1919 met Francina van Son uit Boxtel en woont in Gemert, waar hij directeur is van een stoomzuivelfabriek.

Als represaille voor de aanslagen op de Nederlandse collaborateurs luitenantgeneraal H.A. Seyffardt en secretaris-generaal Hermannus Reydon wordt een willekeurige groep vooraanstaande Nederlanders die als anti-Duits of antinazi bekendstaan door de Nederlandse SS vermoord. De namen van de mogelijke slachtoffers worden op de dodenlijst gemarkeerd met een sparrentak (Silbertanne). De reeks van 28 aanslagen staan daarom bekend als de Aktion Silbertanne, ofwel de Silbertanne-moorden. Van september 1943 tot begin september 1944 worden in dit kader in totaal 44 Nederlanders vermoord, eerst door individuele SS’ers, vanaf juli 1944 treedt het Sonderkommando Feldmeijer op.

Ook Kees is dan als Todeskandidaat aangemerkt, maar voor zijn dood zou ook de liquidatie van twee Landwachters tussen Gemert en Beek en Donk aanleiding zijn geweest. Op 10 augustus 1944 wordt Kees langs de weg van Elsendorp naar Oploo door twee Nederlanders in dienst van de Sicherheitsdienst (SD) doodgeschoten. Hij is 51 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Duizel.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.