P.G. Berkers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Piet Berkers

1929 - 1950

Piet wordt geboren 5 oktober 1929 in Asten als tweede van de twaalf kinderen van Mathijs Berkers en Hendrika Neervens. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Landmacht en wordt voor de vervulling van zijn dienstverband uitgezonden naar Nederlands-Indië. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij daar ingezet om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlands gezeg.Na aankomst in de Oost wordt Piet ingedeeld bij het hoofdkwartier van de Generale Staf in Batavia.

Met het ondertekenen van de Soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949 komt er een einde aan het conflict met de erkenning van de volledige onafhankelijkheid van Indonesië. Het hele daaropvolgende jaar zal vanaf dat ogenblik voor de Nederlandse troepen in het teken staan van de aanstaande repatriëring.

Het gevaar is echter nog niet geweken. Samen met de voormalige vijand, de Indonesische revolutionairen, trekken de Nederlanders op tegen lokale islamitische strijdgroepen die zich niet gebonden voelen aan de eerdere wapenstilstand en de Republiek ook niet erkennen. Daarnaast vinden nog regelmatig ernstige munitie- en wapenongelukken plaats.

Ook Piet wordt hier het slachtoffer van. Op 2 augustus 1950 wordt hij zeer zwaar gewond hospitaal van Batavia binnengebracht, nadat hij per ongeluk in zijn long is geschoten. De geboden hulp mag echter niet meer baten; Piet, 20 jaar, bezwijkt diezelfde dag aan zijn fataal bloedverlies. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.