P.A.A. Geurts (bron: Oorlogsgravenstichting)

Piet Geurts

1919 - 1940

Piet wordt geboren op 1 september 1919 in Vierlingsbeek als de op een na jongste van de acht kinderen van timmerman Renier Geurts en Francisca van den Bergh. Vanwege zijn kleine postuur wordt hij algauw ‘Pietje’ genoemd. Hij is enthousiast voetballer en volgt in ’s-Hertogenbosch de onderwijzersopleiding. Na zijn opleiding moet hij voor de dienstplicht opkomen en wordt met de rang van sergeant ingedeeld bij het 2-2 Grensbataljon. Zijn standplaats is het Limburgse Blerick aan de Maaslinie; een verdedigingslinie van kazematten, loopgraven en schuttersputjes aan de westzijde van de Maas.

Piet sneuvelt daar op 10 mei 1940, de eerste dag van de oorlog voor Nederland, op 20-jarige leeftijd. Hij is gevallen als verdediger van de Maaslinie tegen de Duitse invallers. Zijn lichaam wordt een dag later in een loopgraaf gevonden door landbouwer Wiel Schouren uit Blerick. Met toestemming van de Duitsers is Piet tijdelijk begraven in Hout-Blerick, om later terug naar huis in Vierlingsbeek te worden gebracht. Na de verwoesting van de kerk te Vierlingsbeek tijdens de bevrijding, is Piet met zijn kameraden herbegraven op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen. Postuum is hem het Oorlogsherinneringskruis met Gesp toegekend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

G. Beeks zei op 23 januari 2018

Sergeant Geurts sneuvelde in Baarlo. Hij sneuvelde in een s.p.o. (semi permanente opstelling = met hout versterkt stukje loopgraaf), gelegen nabij kazemat no. 117. De rest van de info, zoals getoond op www.maaslinie-mei1940 is wel correct.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 25 januari 2018

Beste G. Beeks, bedankt voor de correctie en aanvullende informatie. We gaan het in het dossier van Piet Geurts aanpassen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.