P.J. Schets (bron: J. van der Made)

Piet Schets

1915 - 1943

Piet wordt geboren op 14 september 1915 in Terheijden als jongste van de 13 kinderen van Arie Schets en Catharina van den Biggelaar. Vier jaar na zijn geboorte verhuist het gezin naar Breda, waar zijn vader eerst als metselaar en vanaf 1924 als hotelhouder werkzaam is.

Op zijn achttiende tekent Piet voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij zich vestigt in Bandoeng op Java. Als brigadier (Europees korporaal) dient hij daar bij de genietroepen, vallende onder de Militaire Luchtvaartbrigade in Tjimahi.

In 1940 huwt Piet ‘met de handschoen’ (bij volmacht) met Eugenia Janssens uit Djokjakarta, dochter van een gepensioneerde adjundant-onderofficier van het KNIL die zich weer in Nederland heeft gevestigd en een café houdt in Teteringen. Voor de huwelijksceremonie wordt Piet vertegenwoordigd door zijn jongere broer Adam en na het huwelijk voegt Eugenia zich bij haar echtgenoot op Java.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Piet ingezet bij de verdediging van Bandoeng en de nabijgelegen vliegbasis van Tjimahi.

De Japanse veldtocht waarin de belangrijkste strategische punten worden ingenomen, zou uiteindelijk drie maanden in beslag nemen en eindigen met de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942. Piet wordt na de val van Bandoeng krijgsgevangen genomen en via de Javaanse kampen gedeporteerd naar het vasteland van Zuidoost-Azië, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn.

Piet komt uiteindelijk terecht in het Thaise kamp Kuie, op 190 kilometer van het oostelijke eindpunt van de lijn in Non Pladuk en dertig kilometer ten noorden van de beruchte Hellfire Pass. Werken aan de ‘dodenspoorlijn’ betekent lange dagen van extreem zwaar werk in het broeierig hete weer van de tropen. De voeding is zeer karig en er zijn nauwelijks medicijnen voorhanden tegen endemische ziekten. Ondertussen staan de gevangenen bloot aan mishandelingen en lopen grote kans in hun verzwakte toestand te verongelukken.

Ook voor Piet zijn de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 2 oktober 1943 in Kuie, op 28-jarige leeftijd en rust op de oorlogsbegraafplaats in Kanchanaburi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Johan van der Made zei op 3 augustus 2018

Petrus Jacobus (Piet) Schets is geboren op 14-09-1915 in Terheijden, zoon van Adam Antonie (Arie) Schets en Catharina Adriana van den Biggelaar. Vader Arie was metselaar (in 1896) en later hotelhouder in Breda (in 1924). Petrus is overleden op 02-10-1943 in Thailand (Siam), 28 jaar oud. Hij is begraven in Kantjanboeri.

Het was een huwelijk “met de handschoen”
Broer Adam Waltherus Schets, 26 jaar, stucadoor, was door de afwezige bruidegom gemachtigd voor de huwelijksvoltrekking. Getuige was zuster Johanna Catharina Schets.
In de huwelijksakte staat hierover het volgende:
“Hierbij is overgelegd een akte van volmacht, verleden voor Lamers, Hendrik Jan Joseph, notaris te Bandoeng, den zestienden November negentienhonderd negen en dertig, tot voltrekking van dit huwelijk; benevens een uittreksel van het Koninklijk Besluit van den tienden Januari dezes jaar, nummer drie en zestig, waarbij aan den bruidegom en de bruid wordt vergund, hun huwelijk, wat eerstgenoemden betreft, door een bijzonderen bij authentieke akte daartoe gevolmachtigde, te doen voltrekken.”

Daarna werd Piet korporaal en vervolgens brigadier bij het KNIL.

Uit de Japanse Interneringskaarten KNIL en Marine (Nationaal Archief Den Haag) blijkt nog het volgende:
– Rang: Korporaal Genie
– Eenheid: Mil Luchtvaart Bdg. N.I.95105
– Plaats van herkomst: BANDOENG
– Bestemming van het rapport: Mevr. E. Schets, Ketapang Tenggah 5, Bandoeng.
Bandoeng (nu: Bandung) is de hoofdstad van de provincie West-Java op het Indonesische eiland Java.

Johan van der Made zei op 3 augustus 2018

Aanvulling:
Huwelijkakte 01-02-1940 Teteringen
Bruidegom Petrus Jacobus Schets
Geboorteplaats Terheijden
Leeftijd 24
Beroep: Geniesoldaat 2e klasse bij het KNIL en wonende te Tjimaki
Bruid Eugene Johanna Janssens
Geboorteplaats Djokjakarta (Indonesie)
Leeftijd 23
Vader van de bruidegom Adam Antonie Schets +
Moeder van de bruidegom Catharina Adriana van den Biggelaar, zonder beroep, wonend te Breda
Vader van de bruid Josephus Petrus Marie Janssens, gepensioneerd adjudant onderofficier Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Caféhouder in Teteringen (1940).
Moeder van de bruid Maria Cornelia van de Velde, zonder beroep.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 7 augustus 2018

Dag Johan, bedankt voor de ingezonden foto's en bestanden. Alles is bij ons in goede orde aangekomen. Op dit moment heeft de site te maken met een storing in het uploaden/plaatsen van foto's. Zodra dat verholpen is, zal ik de foto Piet Schets en van zijn rustplaats op de site zetten.

Karel Eichholtz zei op 22 juni 2021

Hallo
Mijn moeder was Eugenie Janssens de vr van Piet Schets.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 23 juni 2021

Beste Karel, bedankt voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat het voor jou vast bijzonder moet zijn om dit verhaal over Piet te lezen. Heeft je moeder weleens wat verteld over hun tijd op Java en over Piet zelf?

Karel zei op 23 juni 2021

Hallo
Ik weet dat mijn moeder met Piet getrouwd is geweest , en dat mijn oom David die ook aan die spoorlijn heeft moeten werken. Op een treinwagon heeft heeft gelezen dat Piet was overleden.
Verder heeft mijn moeder nooit veel verteld over de jappen tijd.
Wel heeft een tante van mij ons een keer verteld dat mijn moeder toen ze het kamp inging in verwachting was van een tweeling.
Maar daar heeft mijn moeder nooit over gesproken.
Weet jij hier iets van?
Groet karel

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 24 juni 2021

Wat moet dat allemaal verdrietig en moeilijk zijn geweest voor je moeder, Karel. Ik kan me voorstellen dat het voor haar te pijnlijk was om hierover te praten. 

Helaas ben ik bang dat ik je hiermee niet veel verder kan helpen. Mocht je moeder in Nederland zijn overleden, dan zou je eventueel een uittreksel van haar persoonskaart bij het CBG kunnen bestellen. Hierop vind je allerlei persoonlijke gegevens, waaronder ook haar kinderen. Houd er wel rekening mee dat in die tijd doodgeboren kinderen lang niet altijd geregistreerd werden (en in haar geval gaat het bovendien om een heel bijzondere situatie, namelijk in een kamp). 

Je zou even kunnen kijken op deze pagina van het CBG: https://cbg.nl/diensten/uittreksels-pkpl/

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.