P.M.B. Winter (bron: S. Winter)

Piet Winter

1912 - 1940

Piet wordt geboren op 4 december 1912 in 's-Hertogenbosch als zoon van beroepsmilitair Jan Winter en Maria Wagenaar. Hij woont in Blerick, dan nog onderdeel van de gemeente Maasbree, bij Venlo.

Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Piet onder de wapenen geroepen en als soldaat ingedeeld bij het 2-III-8 Regiment Artillerie. Begin mei 1940 is hij gelegerd in Rhenen als onderdeel van de Grebbelinie.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging binnen een paar dagen in. Op verschillende plaatsen wordt dan echter nog felle tegenstand geboden, waaronder langs de Grebbelinie, waar een meerdaagse slag wordt uitgevochten.

Op 12 mei 1940 sneuvelt Piet hier in de strijd op 27-jarige leeftijd. Mogelijk is hij het slachtoffer geworden van ‘friendly fire’. Een Nederlandse granaat zou zijn ingeslagen of afgeketst op een boom waar hij net in de buurt stond.

Piets lichaam wordt pas in december 1942 geïdentificeerd; tot die tijd ligt hij als onbekende militair begraven op zijn laatste rustplaats, het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.