P.H.G. Brinkman (bron: Oorlogsgravenstichting)

Pieter Brinkman

1919 - 1942

Piet wordt geboren op 23 maart 1919 in Tilburg als tweede zoon van de hoofdagent van de Tilburgse politie. Hij studeert bouwkunde en werkt als bouwkundig opzichter en tekenaar. Na de Duitse inval sluit hij zich als een van de eerste leden aan bij de Oranjegarde die kort na de Nederlandse capitulatie wordt opgericht. Op initiatief van Piet en medeverzetsstrijder Gerrit van de Linden wordt de groep ‘Oranjegarde Tilburg’ opgericht, die zich bezighoudt met het observeren van Duitse militaire activiteiten.

Op 6 september 1941 wordt Piet gearresteerd en vastgezet in de gevangenis van Scheveningen, het ‘Oranjehotel’ waar hij onder zware marteling wordt verhoord. Hij weigert echter de namen van zijn kameraden vrij te geven.

In februari 1942 is Piet mede door de zware mishandeling zo ziek, dat hij naar het Groot Ziekenhuis Zuidwal in Den Haag wordt gebracht, waar hij onder bewaking blijft. Daar overlijdt hij op 30 maart 1942, officieel aan een longontsteking, maar in feite als gevolg de eerdere martelingen en ontberingen in de gevangenis. Piet is 23 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.