P. Schouten (bron: Nationaal Monument Kamp Amersfoort)

Pieter Schouten

1920 - 1945

Pieter wordt op 10 april 1920 geboren in De Werken en Sleeuwijk als zoon van Michiel Schouten en Dingena Walraven. Hij woont in de buurgemeente Werkendam, in de Biesbosch, waar hij werkt als landarbeider.

In de nacht van 9 op 10 mei 1944 worden bij de Helsluis in de Biesbosch twee landwachters door het verzet doodgeschoten. Als vergelding worden in de week daarna aan beide zijden van de Merwede honderden merendeels jonge mannen opgepakt en afgevoerd. Ook Pieter wordt op 16 mei 1944 opgepakt en per overvalwagen afgevoerd naar kamp Amersfoort. Pieter is op dat moment al ziek, maar in Amersfoort herstelt hij vermoedelijk weer, want hij wordt uiteindelijk niet vrijgelaten. Daarop volgt transport per trein naar Duitsland, waar hij uiteindelijk tewerkgesteld wordt in de industriestad Braunschweig.

De lange dagen van zeer zwaar werk en de erbarmelijke leefomstandigheden in de dwangarbeiderskampen worden voor Pieter, die vermoedelijk nooit voldoende is hersteld, uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt aan de geleden ontberingen in de stad op 4 januari 1945. Pieter is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.