A.S. Brandsma (bron: Oorlogsgravenstichting)

prof.dr. Titus Brandsma

1881 - 1942

Titus wordt als Anno Sjoerd geboren op 23 februari 1881 in het Friese Oegeklooster bij Bolsward. Hij is de vijfde van zes kinderen, van wie er vijf in het klooster zouden treden.

Als leerling bezoekt hij van 1892 tot 1898 het gymnasium van de Franciscanen in Megen. In 1898 doet hij zijn intrede in het noviciaat van de paters Karmelieten in Boxmeer. Hier kiest hij de kloosternaam Titus en onder die naam staat hij sindsdien bekend. Van 1900 tot 1906 studeert Titus wijsbegeerte en theologie in Boxmeer, het Twentse Zenderen en in Oss. In deze periode, in juni 1905, wordt hij ook tot priester gewijd in de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch. Titus zet zijn studie filosofie en sociologie vervolgens voort in Rome, van 1906 tot 1909 en gaat na terugkeer in Nederland aan het werk als docent aan het studiehuis van de Karmelieten in Oss. Van 1923 tot 1942 is hij hoogleraar filosofie en geschiedenis van de vroomheid aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen, waar hij van 1932 tot 1933 bovendien rector magnificus is.

In de late jaren dertig spreekt Titus zich steeds meer uit tegen het opkomend nationaalsocialisme en ook in de eerste bezettingsjaren legt hij intensief contact met de katholieke kranten met het doel de Duitse beïnvloeding van de pers tegen te gaan.

Zijn activiteiten worden echter verraden en op 19 januari 1942 wordt Titus in Nijmegen gearresteerd. Via Arnhem wordt hij naar het beruchte ‘Oranjehotel’ in Scheveningen afgevoerd en vervolgens naar kamp Amersfoort. Op 13 juni 1942 wordt Titus vanuit Kleef op transport gezet naar concentratiekamp Dachau, waar hij ondanks ernstige mishandelingen medegevangenen steun en troost blijft geven. Sterk verzwakt belandt hij in de ziekenboeg, waar hij bewusteloos raakt. Als die toestand meerdere dagen aanhoudt, krijgt hij op 26 juli 1942 van de kamparts een dodelijke injectie toegediend. Titus is 61 jaar geworden.

Op 3 november 1985 werd Titus Brandsma in Rome zalig verklaard door paus Johannes Paulus II voor het martelaarschap in zijn verzet tegen het nazisme. Op 15 mei 2022 volgde zijn heiligverklaring door paus Franciscus I, vanwege de aan hem toegeschreven wonderlijke genezing in 2004 van een dodelijk zieke Amerikaanse pater.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Godfried van A… zei op 23 februari 2021

Titus Brandsma was van 1923-1942 hoogleraar in Nijmegen. Zijn laatste college gaf hij op de dag van zijn arrestatie : 19 januari 1942.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 24 februari 2021

Bedankt Godfried, voor je terechte opmerking. Ik heb het jaartal inmiddels aangepast naar 1942.

Ubbo van Dijk … zei op 4 maart 2022

Titus Brandsma wordt op 15 mei 2022 in Rome heilig verklaard.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 7 maart 2022

Bedankt voor deze aanvulling Ubbo. Naast de zaligverklaring volgt er nu inderdaad een heiligverklaring.  

Godfried van A… zei op 29 augustus 2022

Titus studeert wijsbegeerte en filosofie ? > studeert filosofie en theologie in…
Bij de laatste zware mishandeling raakt hij bewusteloos ?
Titus raakt de twee laatste dagen in coma.
Na zware mishandeling ? Welke bron meldt dat ?

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 30 augustus 2022

Hartelijk dank voor het meedenken, Godfried! Ik ga je opmerkingen doorgeven aan één van mijn collega's en hij komt er binnenkort bij je op terug.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 31 augustus 2022

@ Godfried van Agthoven. Bedankt voor je opmerkingen. De tekst is gecorrigeerd voor wat betreft zijn opleiding. En de passage over zijn levenseinde is aangepast. De literatuur lezende lijkt het erop dat er niet een specifieke mishandeling is aan te wijzen die tot zijn opname in de ziekenboeg en vervolgens zijn dood heeft geleid. De barre omstandigheden waarin Titus Brandsma zijn laatste dagen heeft gesleten en de mishandelingen worden uitgebreid beschreven in het aangehaalde boek van Lou de Jong (toegevoegd aan de bronnenlijst).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.