M.A.F. Elling (bron: Lepelstraat.com)

Rini Elling

1923 - 1944

Rini wordt geboren op 23 juni 1923 in Lepelstraat bij Halsteren en is werkzaam als elektricien. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als lid van de Ordedienst Halsteren. Op 1 november 1944 dekt hij de aftocht van een groep verzetsmensen bij de Oud-Glymes Polder in Lepelstraat.

Ze worden ontdekt door een Duitse patrouille die hen gevangenneemt. In de twee voorgaande dagen heeft deze Duitse eenheid zestien man verloren bij gevechten met de Ordedienst van Tholen in Oud- en Nieuw-Vossemeer en treedt vermoedelijk daarom extreem hard op. Rini krijgt ter plekke een nekschot, waar hij kort daarna aan overlijdt. Hij is 21 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Richard Binkhuysen zei op 11 mei 2018

Op 1 november 1944 werd een groep verzetsmensen ontdekt bij de Oud-Glymes Polder (Lepelstraat) door een eenheid van Kampfgruppe Chill. Rini dekte hun aftocht. Hij was gekleed in lange donkere lange jas en droeg aan zijn linkerarm een verzetsband.Hij werd gevangen genomen en kreeg een nekschot,maar overleed niet direct.Korte tijd later probeerden Jan Mies en de latere Mvr.Cornelissen-de Leeuw(die toen een relatie hadden) probeerden naar Oud-Vossemeer te geraken via Nieuw-Vossemeer.Zij werden gevangen genomen en Mvr.Cornelissen-de Leeuw zag Rini in de sloot a/d Thoolsekant v/d Rubeerdijk/Oud-Glymes Polder liggen.Zijn hoofd schokte nog. De volledige naam van Rini was Martinus Johannes Fransiscus Elling.Hij was een 21 jarige electricien en werd op 6 november te Lepelstraat begraven.Een van de redenen voor dit bruuske optreden kan zijn dat de Duitsers para's in twee dagen ervoor zo'n 16 man verloren in de gevechten bij Oud-Vossemeer / Nieuw-Vossemeer door de Thoolse O.D..In een tweede poging om in Oud-Vossemeer te geraken schroomden de Duitsers zelfs niet om mannelijke burgers uit Nieuw-Vossemeer als menselijk schild te gebruiken.

Richard Binkhuysen zei op 21 september 2019

Aanvulling: De groep waartoe Rini behoorde bestond uit 3 man.
Janus Brusselaars was een van hen.
De Duitse eenheid was een Kompanie v/h Zesde Duitse Parachutisten Regiment.

Richard Binkhyusen zei op 28 maart 2022

De Commandant v/d verantwoordelijke Duitse eenheid Leutnant Georg le Coutre (10./Fallschirmjäger Regiment 6) is een paar dagen te voren zwaar gewond geraakt in Bergen op Zoom, dus zal de eenheid hoogstwaarschijnlijk door een onder-officier aangevoerd zijn.
Omdat het III./FJR.6 als achterhoede zelfstandig onder Kampfgruppe Chill opereerde is de Bataljons verantwoordelijke hoogstwaarschijnlijk Hauptmann Leopold von Hütz. Echter de militaire passen worden ondertekend door Bataljons Commandant Hauptmann Behrens.
Kampfguppe Chill (85 Inf.Div.) staat onder bevel van Generalleutnant Kurt Chill

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.