M. van den Bogaard (bron: R.W. Catsburg, Heemkundekring De Steenen Kamer, Steenbergen)

Rinus van den Boogaard

1922 - 1944

Rinus wordt geboren op 16 april 1922 in Steenbergen. Hij werkt er als kapper en zet zich samen met zijn oudere broer Ko in voor het verzet tijdens de Duitse bezetting.

Op 4 september 1944 melden de broers zich met vijf vrijwilligers in het huis van boswachter Neefs op de Vloeiweide bij Rijsbergen. Daar wordt, als het geallieerde geschut vlak over de grens in België al goed hoorbaar is, onder leiding van Paul Windhausen uit Breda een tijdelijke radiopost opgezet om de optrekkende bevrijders te ondersteunen. Ook wordt er een afwerpterrein aangewezen waar geallieerde vliegtuigen wapens en materiaal kunnen droppen. Met uiteindelijk in totaal vijftien anderen gaan Rinus en Ko onderdeel uitmaken van een bewakingsploeg voor dit terrein. De groep loopt ook in de omgeving patrouille en is slechts licht bewapend, in de verwachting dat de geallieerden al over enkele uren zouden arriveren.

Juist op dat ogenblik stokt de geallieerde opmars. De aanvoerroutes zijn te lang geworden en de troepen uitgeput. In de streek rond de Vloeiweide wordt het met de dag gevaarlijker door grote concentraties Duitsers die eerder voor de geallieerden waren weggevlucht en nu standhouden.

Uiteindelijk wordt de radiopost ontdekt en volgt op 4 oktober 1944 een inval in de boswachterswoning. Bij die overval komt Rinus om het leven op 22-jarige leeftijd. Ook Paul Windhausen, vier andere leden van de Ordedienst en vier leden van de familie Neefs komen daarbij om het leven. Broer Ko wordt de volgende dag met zeven metgezellen geëxecuteerd op de Schietheide in het Mastbos bij Ginneken.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.