J.J. van den Boogaard (bron: R.W. Catsburg, Heemkundekring De Steenen Kamer, Steenbergen)

Ko van den Boogaard

1921 - 1944

Ko wordt geboren op 12 maart 1921 in Steenbergen. Hij werkt er als lichtmatroos en zet zich samen met zijn jongere broer Rinus in voor het verzet tijdens de Duitse bezetting.

Op 4 september 1944 melden Ko en Rinus zich met vijf vrijwilligers in het huis van boswachter Neefs op de Vloeiweide bij Rijsbergen. Daar wordt, als het geallieerde geschut vlak over de grens in België al goed hoorbaar is, onder leiding van Paul Windhausen uit Breda een tijdelijke radiopost opgezet om de optrekkende bevrijders te ondersteunen. Ook wordt er een afwerpterrein aangewezen waar geallieerde vliegtuigen wapens en materiaal kunnen droppen. Met uiteindelijk in totaal vijftien anderen gaan Ko en Rinus onderdeel uitmaken van een bewakingsploeg voor dit terrein. De groep loopt ook in de omgeving patrouille en is slechts licht bewapend, in de verwachting dat de geallieerden al over enkele uren zouden arriveren.

Juist op dat ogenblik stokt de geallieerde opmars. De aanvoerroutes zijn te lang geworden en de troepen uitgeput. In de streek rond de Vloeiweide wordt het met de dag gevaarlijker door grote concentraties Duitsers die eerder voor de geallieerden waren weggevlucht en nu standhouden.

Uiteindelijk wordt de radiopost ontdekt en volgt in de vroege ochtend van 4 oktober 1944 de inval in de boswachterswoning. Bij de overval komen vier leden van de familie Neefs en vijf leden van de Ordedienst om het leven, onder wie Rinus en Paul Windhausen. Ko overleeft de inval, maar wordt gevangengenomen en met zeven metgezellen naar de Schietheide in het Mastbos bij Ginneken afgevoerd. Daar worden ze op 5 oktober gezamenlijk geëxecuteerd. Ko is 23 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.