H.H. Bontjer (bron: Oorlogsgravenstichting)

Herman Bontjer

1915 - 1944

Herman wordt op 3 augustus 1915 geboren in het Drentse Odoorn en woont in Waalwijk. Na de Duitse inval wijkt hij uit naar Groot-Brittannië, waar hij als onderdeel van de 2e sectie van Compagnie Mobiele Marechaussee deel gaat uitmaken van de lijfwacht van Koningin Wilhelmina in het Londense Stratton House. In 1942 worden twee detachementen van de Koninklijke Lijfwacht gevormd; een in Londen en een in Maidenhead, waar Wilhelmina gebruikmaakt van Stubbings House. Herman maakt onderdeel uit van de lijfwacht in Maidenhead.

In het voorjaar van 1944 voert de Duitse Luftwaffe een ‘kleine Blitz’ uit op Groot-Brittannië, uit wraak voor de zware bombardementen op Duitsland. Tijdens een luchtaanval op 20 februari 1944 in de omgeving van Stubbings House slaat een zware bom in op een paar meter van de twee marechaussees Herman Bontjer en Hubertus Kievits. Hubertus is op slag gedood; Herman bezwijkt kort daarna aan zijn verwondingen in het ziekenhuis van Watford. Hij is 28 jaar geworden en wordt postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis. Herman vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Mill Hill in Londen, waar hij in aanwezigheid van Wilhelmina en prins Bernhard wordt begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

John Adams (Jo… zei op 13 december 2021

Ik heb bij de Koninklijke Marechaussee gediend en gewerkt van februari 1977 tot april 2000 (23 jaar) en heb als Opperwachtmeester de KMar verlaten en ben naar de USA geëmigreerd. Heb altijd enorm veel respect gehad voor mijn Wapenbroeders in oorlogstijd. Rust eeuwig zacht Herman Bontjer. Je was en zult altijd een Held zijn in de ogen van de Nederlandse bevolking en van mij. 🙏🏻❤️🤗

BHIC Hilde Jansma zei op 13 december 2021

Wat een mooie reactie, John. Bedankt. Ook voor de jaren dat je ter bescherming van ons land bij de Koninklijke Marechaussee gediend hebt.

Dave van den Berg zei op 6 april 2022

Voor zover ik kan nagaan is mijn vader ( marechaussee Hendrik van den Berg ) op de begraafplaats Mill Hill aanwezig geweest bij de uitvaart van de marechaussees Kievits en Bontjer.
Er moet volgens mij een fotoreportage van zijn .. ooit geplaatst in de Panorama.
Mijn vader was werkzaam voor de koningin in Londen.
Adres 77 Chester Square.
Is deze fotoreportage uit de Panorama nog opvraagbaar ?

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 7 april 2022

Wat bijzonder, Dave! Hartelijk dank voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat je op zoek bent naar deze fotoreportage. Je zou het eens bij het tijdschrift Panorama zelf kunnen navragen (https://panorama.nl/) of bij Delpher (https://www.delpher.nl/) kunnen zoeken.

Via internet worden daarnaast verschillende afleveringen van Panorama uit 1944 verkocht (maar het probleem is natuurlijk dat je niet weet in welke aflevering de reportage precies staat). Je kunt eens kijken op deze pagina: https://historisch-archief.nl/verjaardagscadeau/07-03-1944

Veel succes met je zoektocht!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.