A.J.M. de Bont (bron: Oorlogsgravenstichting)

Andries de Bont

1919 - 1944

Andries wordt op 11 mei 1919 geboren in Raamsdonk, waar hij na zijn schooltijd als landbouwer aan de slag gaat. Tegen het einde van de Duitse bezetting in het zuiden van Nederland sluit hij zich aan bij het gewapende verzet. Andries kampt dan met een zwakke gezondheid, maar hij zet zich desondanks intensief in voor de bevrijding van Nederland. Zijn bijdrage is zo groot dat hij uiteindelijk wordt aangewezen als plaatselijk commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten.

De lange, vermoeiende dagen van strijd tegen de Duitse bezetter en het handhaven van de openbare orde en veiligheid in de daarna volgende maanden vergen echter te veel van Andries en zijn toestand verslechtert snel door lichamelijke oververmoeidheid. Fysiek uitgeput overlijdt hij op 8 december 1944 in het naburige Raamsdonksveer. Hij is 25 jaar geworden en wordt thuis in Raamsdonk begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.