R.H.R. Abma (bron: Oorlogsgravenstichting)

Roel Abma

1919 - 1944

Roel Abma wordt op 17 mei 1919 geboren in Roosendaal. Hij woont in Utrecht en is net als zijn vader ambtenaar. Tijdens de oorlog werkt hij eerst bij de ondergrondse pers; later sluit hij zich aan bij de ‘Oranje Vrijbuiters’, een verzetsgroep die in 1941 door Klaas Postma is opgericht om joden en studenten te helpen met onderduiken. Spoedig gaan de Vrijbuiters ook een eigen knokploeg van ongeveer twintig man vormen die aanslagen pleegt op Duitsers en NSB’ers, spionage en sabotage verricht en distributiekantoren overvalt om onderduikers van distributiebonnen en persoonsbewijzen te voorzien.

De knokploeg van de Vrijbuiters wordt in augustus 1943 door een eigen lid verraden. Ze worden gevangengenomen en naar het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen gebracht. Roel bevindt zich onder de gearresteerden. Samen met 19 andere Vrijbuiters wordt hij op 28 februari 1944 door het Polizeistandgericht in Den Haag ter dood veroordeeld. Geboeid worden de terechtgestelden de dag erna afgevoerd naar de Waalsdorpervlakte waar ze twee aan twee worden geëxecuteerd. Nog eenmaal roepen ze uit: “Wij sterven voor God, Koningin en Vaderland!” Roel is 24 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.