Sjang Crooijmans wordt geboren op 2 oktober 1906 in Overloon. Samen met zijn broer heeft hij daar een fruitbomenkwekerij. Bovendien werkt hij als controleur van de Voedselvoorziening in Oorlogstijd (VVO). Tijdens de oorlog is hij actief in het verzet; op zijn boerderij worden onderduikers opgevangen en door zijn werk als controleur is hij in staat om levensmiddelen door te sluizen naar onderduikers en verzetsstrijders.
Als in 1943 de oud-militairen worden opgeroepen voor de Arbeitseinsatz duikt Sjang een tijdlang onder in het klooster in Stevensbeek.
In oktober 1944 krijgen de inwoners van Overloon het bevel te evacueren. Sjang en zijn gezin negeren dat beval en verschansen zich met enkele andere families, eerst in de kelder van de boerderij van zijn ouders en later in een andere boerderij. Daar worden ze door Engelse soldaten bevrijd.
Op 27 oktober 1944, negen dagen na het einde van de Slag om Overloon, gaat Sjang met een Engels patrouillevoertuig richting het front. Misschien om belangrijke informatie door te geven aan de geallieerden, maar waarschijnlijk als gids. Het voertuig wordt beschoten en Sjang wordt geraakt door een granaatscherf in de hartstreek. Hij is op slag dood. Sjang is 38 jaar geworden en laat een weduwe met vier kinderen achter. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Ereveld in Loenen.
Reacties
My great great uncle
Thank you for your message, Tariq! Please let us know if you have more information about your great-great-uncle.
Peter Johannes Crooijmans werd in Overloon Sjang genoemd. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het Overloonse verzet. Naast het feit dat hij zelf moest onderduiken omdat hij oud-militair was, hebben Sjang en zijn vrouw een tijdje onderdak geboden aan een jodin. Na de Slag om Overloon was Sjang al weer snel in het dorp te vinden dat eigenlijk verboden terrein was voor burgers. Sjang zat in een Engels legervoertuig toen er granaatvuur op Overloon plaatsvond. Hij was zeer waarschijnlijk de geallieerde opmars aan het helpen, vermoedelijk als gids. Sjang werd gedood terwijl hij in dit legervoertuig zat.
Meer informatie over Sjang Crooijmans is te vinden in het boek 'Martien Biemans, broeder in het verzet' van Henk Pouwels.
Hartelijk dank voor deze waardevolle aanvulling op bovenstaand verhaal, Kamil. Ik ga de aanvullende informatie doorgeven aan mijn collega en hij gaat er binnenkort naar kijken.
Nogmaals hartelijk dank, Kamil. De biografie van Sjang Crooijmans is aangepast en uitgebreid.
Reactie toevoegen