Theo Raafs

1924 - 1943

Theo wordt geboren op 24 juli 1924 in Boekel en woont in Weert, waar hij als tuinier aan de slag gaat. Tijdens de bezettingsjaren wordt hij door het Arbeidsbureau in Weert aangewezen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland. Theo besluit hier echter geen gehoor aan te geven en duikt onder. Hij komt erachter dat de politie bij zijn moeder thuis is langs geweest om te informeren en dringt erop aan dat hij zich meldt. Mogelijk om erger te voorkomen, of omdat hij denkt dat het allemaal zal meevallen, stemt hij ditmaal in en meldt zich op het Arbeidsbureau. Hij wordt ter plekke ingesloten en de volgende dag op transport gesteld naar Duitsland.

Theo komt terecht in Büderich bij Düsseldorf, waar hij als dwangarbeider in de fabrieken wordt ingezet ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie. De leef- en werkomstandigheden zijn voor de arbeiders zeer zwaar. Ze maken lange dagen op volkomen ontoereikende rantsoenen en lopen in hun verzwakte toestand niet alleen risico op ernstig letsel bij het gevaarlijke werk, maar ook op mishandelingen van de bewakers als het werk te langzaam gaat. Een nog acuter gevaar dreigt letterlijk boven hen in de vorm van geallieerde bommenwerpers die met name de industriële centra langs de Rijn en in het Ruhrgebied veelvuldig onder vuur nemen.

Op 23 augustus 1943 komt Theo bij een geallieerd bombardement op Büderich om het leven. Hij is 19 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld in Düsseldorf-Oberbilk.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.