Theo Wilbers

1923 - 1944

Theo wordt geboren op 16 december 1923 in Eindhoven. Na zijn schooltijd gaat hij werken bij Philips als elektrotechnicus en bankwerker. Ten tijde van de Duitse bezetting wordt hij in het kader van de Arbeitseinsatz (de verplichte tewerkstelling) naar Duitsland gezonden, om ingezet te worden voor de Duitse oorlogsindustrie. Ook dit gebeurt nog in Philips-verband; Theo wordt met andere Eindhovenaren aan het werk gezet bij Philips Electro Special GmbH. Samen met Duitse werklui maken ze radarinstrumenten voor het Duitse leger, in een Berlijnse fabriek.

Eind februari of begin maart 1944 zit Theo aan de eettafel, met tegenover hem een Duitse vrouw die daar ook tewerkgesteld is. Als de Duitse opzichter, die Nederlands spreekt, denkt dat Theo een oogje op haar heeft, bijt deze hem toe niets te moeten uithalen. Theo kan het niet laten om een sneer uit te delen, waarna de opzichter hem een klap geeft. Theo laat het er niet bij en slaat terug, waarna de opzichter de Grüne Polizei erbij haalt. Deze arresteren Theo en houden hem een weekend lang vast in een brandweerhuisje. Andere Philips-medewerkers uit Nederland weten hem dan nog sigaretten te bezorgen.

Niet lang daarna wordt Theo meegenomen naar het Arbeitserziehungslager (AEL, heropvoedingskamp) Grossbeeren, ten zuiden van Berlijn, waar hij op 6 maart 1944 wordt doodgeslagen. Theo is 20 jaar geworden Zoals met veel slachtoffers van het nazigeweld het geval is, wordt voor Theo een verhullende doodsoorzaak vastgelegd: hij zou zogenaamd aan vlektyfus zijn overleden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

jan de waal zei op 22 augustus 2021

Theo wilbers was werkzaam bij Philips. Hij is rond 18 september 1943 vertrokken uit Eindhoven. Hij was verplicht om in Duitsland te werken bij een Philipsvestiging, omdat ook al voor Philips werkte. Gerard Boleij ook te werk gesteld vertelt in Eindhovens Dagblad 13 nov. 1999" Theo Wilbers, zat tijdens het eten tegenover zo'n Duitse vrouw meid, (er werkte Duitse vrouwen en Nederlandse dwangarbeider) en de opzichter had hem toegebeten dat hij het niet moest wagen met haar iets uit te halen. 't Was zo'n klein rotventje. Kurt Schuhmacher. Die had nog een tijd in Nederland gezeten. Die vertelde altijd dat hij nog had meegedaan met die film van De Jantjes. Nou ja, Theo zegt iets terug hè. Slaat die Schuhmacher hem in z'n gezicht. Nou, Theo Was n'n bokser. Die staat op en slaat die vent terug. Pats! 't Laatste wat-ie gedaan heeft. Zo'n Duitser met een afgeschoten poot is onmiddellijk de Grüne Polizei gaan halen. Het weekend heeft hij eerst in een brand weerhuisje gezeten. We zijn 'm daar nog sigaretten gaan brengen. 's Maandags hebben ze 'm mee genomen naar het concentratiekamp. Daar hebben ze hem doodgeslagen". [ik kan gehele kranten artikel opsturen, www.eindhovenfotos.nl ]

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 23 augustus 2021

Beste Jan, heel hartelijk bedankt voor je bericht en zeker voor je aanbod om het krantenartikel aan ons te mailen. Zou je er een scan van kunnen  maken en deze kunnen opsturen naar info@brabantsegesneuvelden.nl ?

Dan kunnen we de gegevens gebruiken om het levensverhaal van Theo aan te vullen.

Alvast onze hartelijke dank daarvoor.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.