N.P. de Wild (bron: R. Tak)

Nicolaas de Wild

1917 - 1942

Nicolaas wordt geboren op 14 mei 1917 in Oud Gastel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dient hij als stoker 1e klasse bij de Koninklijke Marine, aan boord van de mijnenlegger Hr. Ms. Prins van Oranje in Nederlands-Indië. Als de Japanners de Nederlandse kolonie binnenvallen, wordt de Prins van Oranje ingezet om in december 1941 en januari 1942 een mijnenveld te leggen bij Tarakan. Dit eiland voor de kust van Borneo is vanwege de aanwezige olievelden van wezenlijk strategisch belang voor de Japanners en wordt daarom gericht aangevallen op 11 januari 1942.

In de nacht van 11 op 12 januari onderneemt de Prins van Oranje een poging uit de Japanse zeeblokkade rond het eiland los te breken en uit te wijken naar Soerabaja op Java. Tijdens die poging wordt het schip door de Japanse torpedobootjager Yamakaze en patrouilleboot 38 met mitrailleurvuur bestookt. Zuidoostelijk van het eiland Boenjoe in de Celebeszee wordt de Prins van Oranje tot zinken gebracht. Van de 118 bemanningsleden komen er 102 om het leven. Een van hen is Nicolaas; hij is 24 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.