Theodorus Jenting

1917 - 1942

Theodorus wordt geboren op 15 februari 1917 in Willemstad en woont in Nederlands-Indië, vermoedelijk in de havenstad Makassar op Celebes. Daar heeft hij zich aangesloten bij de militie.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Theodorus als milicien ingelijfd bij het KNIL en met de rang van wachtmeester ingedeeld bij de artillerie ter verdediging van Celebes.

Op 8 februari 1942 landen de Japanners enkele kilometers ten zuiden van Makassar, maar de verovering van de binnenlanden van Celebes wordt effectief gehinderd door op grote schaal sabotage te plegen en vernielingen aan te richten. Het geeft het KNIL de tijd om verderop in het binnenland bij Mario en Tjamba stellingen op te zetten waarachter de verdedigers zich kunnen verschansen. De aanleg van de stellingen loopt echter ernstige vertraging op door de weigering van de inheemse bevolking, wat aan de invloed van Japanse propaganda wordt geweten.

Tegen het einde van de maand is de Japanse opmars door het binnenland van Zuidwest-Celebes hervat en wordt felle strijd geleverd langs de Mario- en Tjambastellingen. Zodra duidelijk wordt dat de situatie hopeloos is, trekken de eenheden van het KNIL vermoeid en na vele verliezen verder noordwaarts de bergen in. Tientallen gesneuvelden aan Nederlandse zijde blijven achter. Een van hen is Theodorus, 25 jaar oud. Zijn overlijden is vastgesteld op 28 februari 1942, de dag dat de stelling wordt geëvacueerd. Hij vindt zijn laatste rustplaats in een verzamelgraf op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.