Thomas Korthout (bron: R. van de Pol)

Thomas Korthout

1918 - 1940

Thom wordt geboren op 3 oktober 1918 in Oisterwijk als zoon van bakker Piet Korthout en Adriana Merkx. Eind jaren dertig woont het gezin in Haarlem, waar Thom zich beschikbaar heeft gesteld voor de opleiding tot onderofficier bij de Koninklijke Landmacht. Als in augustus 1939 vanwege de toenemende oorlogsdreiging de algehele mobilisatie wordt afgekondigd, meldt Thomas zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als sergeant ingedeeld bij 2-III-10 Regiment Infanterie. Zijn eenheid maakt onderdeel uit van de Grebbelinie en wordt in Veenendaal gelegerd.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging binnen een paar dagen in. Het is onduidelijk wat er dan precies met Thom is gebeurd. Zijn overlijden is hoe dan ook vastgesteld op 16 mei 1940 te Arnhem, maar hoe hij daar terecht is gekomen, is onduidelijk. Vermoedelijk is hij op 13 mei 1940 te Leersum zwaar gewond geraakt tijdens het dekken van de aftocht van Nederlandse troepen die de Grebbeberg verlaten. In dat geval zal hij naderhand voor behandeling zijn afgevoerd en uiteindelijk in Arnhem in het ziekenhuis terecht zijn gekomen, waar hij enkele dagen later is bezweken. Thom is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 21 december 2017

eenheid: 2-III-10 R.I.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.