Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

Ties Boeren, Sint-Oedenrode 1918

Kamp Vught☨ Vught, 16 september 1944
Roepnaam:Ties
Voornamen:Martinus
Achternaam:Boeren
Geboren:1918-05-09
Geboorteplaats:Sint-Oedenrode
Woonplaats:Sint-Oedenrode
Overleden:1944-09-16
Overlijdensplaats:Vught, Noord-Brabant
Begraaf-/gedenkplaats:Sint-Oedenrode - Begraafplaats H. Martinuskerk
Graflocatie:1e klasse
Familie:Echtgenote/verloofde: Ongehuwd
Kinderen: Geen
Burgerberoep & nevenactiviteiten:Klompenmaker
Burger:Verzet en gefusilleerden WO II
Oorzaak van overlijden:Gefusilleerd (na ontruiming kamp)

Wat we niet weten

Dankzij de informatie van heemkundekringen en/of nabestaanden weten we al best veel over de persoonlijke achtergrond van dit slachtoffer. Toch zijn we gebaat bij elke aanvulling. Misschien is uw bijdrage net dat stukje informatie dat we nog nodig hebben om het verhaal volledig te maken. Neem dus gerust contact met ons op als u iets meer weet over deze gesneuvelde.

Vertel het ons

Reacties

Willie Damen v… zei op 7 januari 2018

BHIC Toegang 7635 inventaris 888 Martinus Boeren
Verzoek tot vergoeding Oorlogsschade 17 oktober 1945 en over zoon Martinus gefusilleerd te Vught
Henricus Boeren klompenmaker geboren 22 maart 1883 wonende Bosckant C 152 Liempdseweg 10
Echtgenoot van Wilhelmina van der Velden geboren 27 januari 1883 Liempde.
Uit de bijlage: aanvrager H. Boeren heeft momenteel nog een dochter thuis. Een dochter van hem is gehuwd. Het gezin bestaat echter uit drie kinderen n.l. ook nog een zoon genaamd Martinus, geboren op 9 mei 1918.
Laatstgenoemde werd op 23 augustus 1944 door de SD gevangen genomen wegens illegale werkzaamheden, hetgeen U moge blijken uit bijgaande politionele verklaring, Sindsdien is niets meer van hem vernomen. Een mijner ambtenaren heeft het gezin bezocht en naar aanleiding hiervan kan ik U het volgende mededelen.
De betrokken zoon was klompenmaker van beroep. Hij beoefende dit vak zelfstandig ten huize van zijn ouders en ten bate van zijn ouders. Zijn vader reeds 61 jaar oud, was hem hierbij nog behulpzaam, doch praktisch verrichtte de zoon het werk. De hieruit ontstane inkomsten werden voor de belasting aangegeven als inkomsten van den vader, die dan ook werd aangeslagen in de inkomstenbelasting ( zie onder 16 op formulier B2). Dat de aanslag 1944 zo laag is houdt verband met het feit, dat sedert 23 augustus 1944 de klompenmakerij volkomen stil ligt. Vanaf dien tijd heeft het gezin generlei inkomsten meer genoten, uitgezonderd zo nu en dan een paar centen melkgeld. De vader heeft namelijk één koe, één varken en twee kippen. In april 1945 hebben zij echter met terugwerkende kracht vanaf 23 augustus 1944 een wekelijkse uitkering met terugwerkende kracht vanaf 23 augustus 1944, een wekelijkse uitkering genoten van Landelijk Herstel ad fl. 20, - per week. Sedert 1 augustus 1945 werd echter niets meer ontvangen, hoewel toegezegd is dat de doorbetaling zal plaats vinden.
Ook al zou doorbetaling plaats vinden, dan is de uitkering absoluut onvoldoende. Ik moge U dan ook in overweging geven om de beslissing op bijgaande aanvraag met spoed te behandelen en een uitkering vast te stellen, die de betrokken ouders en hun dochter in staat stellen om onbezorgd verder te leven, nu hun zoon naar alle waarschijnlijkheid zijn leven reeds heeft gegeven voor het vaderland.
Ik kan U verder mededelen, dat over 1944 een aanslag in de ondernemingsbelasting is ontvangen naar een vastgesteld bedrijfsopbrengst van fl. 2200, - .
Gaarne zal ik een spoedige beslissing van U tegemoet zien.
De Burgemeester van Sint-Oedenrode Jonheer H. L. J. M. Rijckevorsel van Kessel

Rapport 31 augustus 1946: O.a. Martinus Boeren geboren 9 mei 1918 te Sint-Oedenrode, overleden te Vught 17 september 1944, wonende Boschkant C 152 Sint-Oedenrode, beroep klompenmaker, Nationaliteit Nederlander, Godsdienst Rooms Katholiek.
Martinus was illegaal werkzaam, speciaal het verzorgen van onderduikers, het leveren van wapens en munitie, overvallen op districtsbureaus etc. Hij werkte samen met Bouwman- van Schijndel en van de Welle eveneens te Sint-Oedenrode. Ook stond hij veel in contact met Harry van Gestel uit Geldrop. L. O. – L. K. P.
23 augustus 1944 werd hij door verraad van een zekere Dekkers uit 's-Hertogenbosch gearresteerd en in de nacht van 16 september 1944 gefusilleerd.
Martinus die klompenmaker was van beroep, dreef de zaak van zijn vader, die zelf het klompenmakersvak niet verstaat, en slechts in het bedrijf meewerkte als krullenjongen. De zoon moet hier dus gezien worden als de kostwinner. De boerderij is door een V 1 ernstig beschadigt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten