J.H.J. Boerrigter (bron: Oorlogsgravenstichting)

drs. Dick Boerrigter

1906 - 1942

Johan (roepnaam Dick) wordt geboren op 13 februari 1906 in het Nederlands-Indische Djokjakarta en woont in Nijmegen. Hij is gehuwd en vader van twee dochters en een zoon. Dick is doctorandus in geologie en farmacie en werkt in Oss als apotheker bij Zwanenberg en medisch adviseur bij NV Organon. Daarnaast is hij lid van de vrijmetselarij.

In het eerste bezettingsjaar sluit Dick zich aan bij de Oranjewacht, een verzetsgroep die in juni 1940 wordt opgericht door Petrus Hoefsloot en Frans Heinekamp. Door verraad wordt hij op 28 januari 1941 gearresteerd en na proces in Den Haag veroordeeld tot gevangenisstraf in de gevangenis van Scheveningen, het zogeheten ‘Oranjehotel’. Van daar wordt hij overgeplaatst naar kamp Amersfoort. De Duitsers nemen echter geen genoegen met een gevangenisstraf en beginnen een tweede proces in juni 1942 in Amsterdam. Van de 45 beklaagden worden er dan 9 ter dood veroordeeld, onder wie Dick, Hoefschoot en Heinekamp. Op 9 juli 1942 worden ze gefusilleerd in Fort bij Rijnauwen in Bunnik. Dick is 36 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.