L.H.Z. van Boetzelaer (bron: Oorlogsgravenstichting)

Zeger baron van Boetzelaer

1921 - 1944

Zeger, baron van Boetzelaer, wordt geboren op 11 september 1921 in Dinther. Hij is een telg van de adellijke familie Van Boetzelaer en groeit op in landhuis Zwanenburg bij Dinther. Vlak voor het uitbreken van de oorlog gaat hij studeren aan de Tropische Landbouwschool in Deventer, waar tijdens de Duitse bezetting geleidelijk aan een verzetsbeweging ontstaat, mede op initiatief van een van de docenten. Zeger sluit zich hierbij aan en gaat werken voor de Centrale Inlichtingendienst van de ondergrondse beweging. Over Zegers precieze verzetsactiviteiten is in ieder geval bekend dat hij mee heeft gewerkt aan de aanleg van een telefoonverbinding vanaf Deventer door de IJssel en over de Veluwe om dienstorders uit Berlijn af te luisteren. De verbinding is echter nooit operationeel geweest.

Thuis weet de familie niets af van Zegers verzetswerk, maar andersom weet Zeger niet dat zijn ouders op Zwanenburg veel joodse onderduikers in huis nemen. Op 1 september 1944 vertrekt Zeger voor de laatste keer van zijn ouderlijk huis om zich in Deventer weer bij het verzet aan te sluiten. Zijn commandant Joop Zwijnenberg is bij een actie in Raalte gevangengenomen door de Duitsers en samen met zijn Poolse kameraad Stas Sikora onderneemt Zeger op 21 december 1944 een gewapende bevrijdingspoging. De actie zal plaatsvinden aan de Raalterweg. Zodra Zwijnenberg daar onder Duitse bewaking voorbijkomt, vallen Zeger en Stas de Duitsers aan. In het vuurgevecht dat dan uitbreekt, weet Zwijnenberg te ontsnappen, maar Zeger wordt dodelijk getroffen. Hij overlijdt ter plaatse op 23-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.