M.T. Klingen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Tilly Klingen

1918 - 1944

Tilly wordt geboren op 18 mei 1918 in de gemeente Gilze en Rijen en woont in Alem. Ze is een dochter van Jan Klingen en een zus van Leo en van Jan junior die als broeder Josef Albertus actief is in het verzet en daarvoor in 1942 in Wassenaar wordt gefusilleerd. De enorme verslagenheid in de familie om het verlies van Josef maakt algauw plaats voor vastberadenheid; vanaf dat moment gaat de familie Klingen zich nog resoluter inzetten voor het verzet.

Op 23 september 1944 zijn moeder Klingen met haar dochters Tilly en Tonny thuis met onderduiker Louis Boelen uit Zaltbommel, als plotseling de Duitsers binnenvallen en alle aanwezigen arresteren. Moeder en jongste dochter Tonny weten in de consternatie op tijd te ontsnappen en te vluchten, maar Tilly wordt met de onderduiker opgepakt en de straat opgedreven, waar vader Jan al wordt vastgehouden. Enkele momenten eerder is hij door twee Duitsers in Engels uniform in de val gelokt. De Duitsers blijken de familie al langer in het oog te hebben gehouden, mede naar aanleiding van het verzetswerk van Josef Albertus; ook Leo wordt gezocht, maar die is dan niet in huis aanwezig.

Buurman Jan Kling komt polshoogte nemen en wordt zonder omhaal neergeschoten en zwaargewond op straat achtergelaten. Tilly, haar vader en Louis worden daarop naar Rossum gebracht, waar ze in de kelder van het gemeentehuis worden vastgehouden.

De volgende ochtend, 24 september, worden vader en dochter Klingen en Louis naar de toegangsweg van Alem gebracht en daar op gewelddadige wijze vermoord. Tilly is 26 jaar geworden en vindt haar laatste rustplaats op de rooms-katholieke begraafplaats in Zaltbommel.

In februari 1945 zou Leo, jongere zoon van Jan, in het zicht van de bevrijding verdrinken tijdens het oversteken van de Waal.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.