L. Klingen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Leo Klingen

1921 - 1945

Leo wordt geboren op 27 januari 1921 in de gemeente Gilze en Rijen en woont in Alem. Hij is een jongere zoon van Jan Klingen en de jongere broer van Jozef en Tilly. Hij werkt als broodbakkersknecht en is tijdens de bezettingsjaren actief in het verzet geworden, nadat zijn broer in februari 1942 door de Duitsers is gefusilleerd. Hij sluit zich aan bij Knokploeg-Lith.

Leo ontsnapt ternauwernood aan de dood als in september 1944 zijn vader en zus met een onderduiker thuis worden gearresteerd en geëxecuteerd; ook Leo wordt tijdens die actie gezocht, maar blijkt dan niet aanwezig te zijn. Op de vlucht voor de Duitsers, duikt hij de komende maanden onder.

Op 9 februari 1945 probeert Leo de geallieerde legers bereiken door de Waal in de buurt van Nijmegen over te zwemmen. Hoe hij precies om het leven is gekomen, is niet duidelijk. De Duitsers spanden draden langs de oever die zodra de zwemmers deze raken een mitrailleur laten afgaan. Vermoedelijk heeft Leo tijdens de oversteek zo’n val geactiveerd en is hij als gevolg daarvan doodgeschoten. Leo is 24 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.