J. Klingen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan Klingen

1884 - 1944

Jan wordt geboren op 5 oktober 1884 in Gouda. Voor enige tijd woont hij in de gemeente Gilze en Rijen, waar zijn kinderen Jan junior, Tilly en Leo worden geboren. Sinds 1923 woont hij in Alem, waar hij hoofd is van de lagere school. Zoon Jan junior, als broeder Josef Albertus lid van een congregatie, is tijdens de Duitse bezetting actief in het verzet. In 1942 wordt hij na verraad door de beruchte landverrader Anton van der Waals in Wassenaar gefusilleerd. De enorme verslagenheid in de familie om het verlies van Josef maakt algauw plaats voor vastberadenheid; vanaf dat moment gaat de familie Klingen zich nog resoluter inzetten voor het verzet.

In september 1944 krijgt Jan bezoek van twee in Engels uniform gestoken Duitsers die zich voordoen als geallieerde piloten. Aanvankelijk vermoedt Jan een valstrik, maar het tweetal weet toch zijn vertrouwen te winnen. Als hem vragen worden gesteld over de Duitse stellingen, geeft hij hen de exacte posities op. Onmiddellijk daarop wordt Jan gearresteerd en sommeren de Duitsers iedereen die zich in huis begeeft naar buiten te komen: zijn dochter Tilly en de onderduiker Louis Boelen uit Zaltbommel worden gearresteerd. Moeder Klingen en de jongste dochter Tonny weten op tijd te ontsnappen en vluchten weg. De Duitsers blijken de familie al langer in het oog te hebben gehouden, mede naar aanleiding van het verzetswerk van Josef Albertus.

Buurman Jan Kling komt poolshoogte nemen en wordt zonder omhaal neergeschoten en zwaargewond op straat achtergelaten. Jan, zijn dochter en Louis worden daarop naar Rossum gebracht, waar ze in de kelder van het gemeentehuis worden gevangengezet.

De volgende ochtend, 24 september, worden vader en dochter Klingen en Louis Boelen naar de toegangsweg van Alem gebracht en daar op gewelddadige wijze vermoord. Jan is 59 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de rooms-katholieke begraafplaats in Zaltbommel.

In februari 1945 zou Leo, jongere zoon van Jan, in het zicht van de bevrijding verdrinken tijdens het oversteken van de Waal.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.