J. Klingen (bron: Oorlogsgravenstichting)

br. Josef Albertus Klingen

1913 - 1942

Jan wordt geboren op 22 februari 1913 in de gemeente Gilze en Rijen als zoon Jan Klingen en woont in Alem, waar zijn vader schoolhoofd is. Ook Jan volgt opleiding tot onderwijzer en treedt in tot de orde van Sint Jean Baptist de la Salle, waar hij de naam broeder Josef Albertus aanneemt. Hij heeft een sterke technische aanleg ontwikkeld in de loop van de jaren dertig bijvoorbeeld een draadloos besturingssysteem voor miniatuurvliegtuigen. Ook werkt hij aan een telescoop waarvoor hij zelf de lenzen slijpt en aan een zelfgebouwde zendinstallatie, waar hij zijn goede beheersing van meerdere talen doeltreffend kan inzetten.

Tijdens de Duitse bezettingsjaren zet broeder Josef Albertus zijn talenten in voor het verzet. Hij leidt vanuit zijn broederhuis in Heemstede groep ECH/3 (‘Groep-Klingen’) die berichten van en naar de Nederlandse regering in Londen verzendt. Ondertussen zet hij zijn lessen op de nabijgelegen school onverminderd voort.

In mei 1941 wordt Josef in contact gebracht met wat werd verondersteld een contactpersoon van de Britse geheime dienst te zijn: de beruchte Vertrauensmann Anton van der Waals, na de oorlog beschouwd als een van Nederlands grootste landverraders. Van der Waals weet binnen enkele dagen het vertrouwen te winnen van Josef met wie hij voor 26 mei afspreekt in het broederhuis in Heemstede. Nog voordat Josef en Van der Waals elkaar voor het gebouw treffen en samen via de achteringang naar binnen lopen, heeft de Sicherheitsdienst (SD) een val gelegd waar Josef recht inloopt. Van der Waals wordt in zijn bijzijn ook zogenaamd gearresteerd, maar kort daarop weer losgelaten om de SD te helpen met het vinden van de zendinstallatie.

Josef wordt met zeven leden van zijn groep naar de gevangenis in Scheveningen, het zogenaamde ‘Oranjehotel’, gebracht. Op 4 augustus wordt Josef door het Kriegsgericht in Utrecht veroordeeld tot vijftien jaar cel, wat door de opperbevelhebber te licht wordt bevonden. In november verschijnt Josef samen met zijn naaste medewerker Henk Schoenmaker opnieuw voor het gerecht en hoort de doodstraf tegen zich eisen. Een gratieverzoek, ondertekend door vierduizend mensen uit Heemstede en Haarlem, wordt niet gehonoreerd. Josef wordt op 24 januari 1942 in Wassenaar op 28-jarige leeftijd gefusilleerd. Zijn lichaam en dat van de eveneens gefusilleerde Henk wordt gecremeerd en de urnen naar Utrecht gezonden. Het is onbekend waar ze nadien zijn gebleven.

Josefs dood heeft een diepe weerslag op zijn familie die nadien intensief bij het verzet betrokken raakt. Ruim twee jaar later zouden zijn vader en jongere zus Tilly wegens hulp aan onderduikers en hun ondergrondse activiteiten door de Duitsers worden geëxecuteerd. Jongere broer Leo zou in februari 1945 in het zicht van de bevrijding verdrinken, tijdens het oversteken van de Waal.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.