Lies van der Klijn-Wooning (inzending George Coret)

Lies van der Klijn-Wooning

1897 - 1945

Lies wordt geboren op 18 november 1897 in Amsterdam en woont in ’s-Hertogenbosch, waar ze huisvrouw is. Tijdens de Duitse bezetting is ze betrokken in het verzet als hulpverlener aan onderduikers en geheimagenten. Ook is betrokken bij het verzenden van inlichtingen naar de geallieerden en de verspreiding van illegale pamfletten. Lies kampt met een zwakke gezondheid en ondergaat in augustus 1944 haar veertiende operatie, ditmaal vanwege een struma. Ze wordt op haar ziekbed door de Duitsers gearresteerd en voor enkele dagen ingesloten in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch. Vervolgens wordt ze via de Wehrmacht-gevangenis aan de Gansstraat in Utrecht naar Duitsland gedeporteerd. In de loop van september wordt ze via Anrath en Düsseldorf naar Hirzenhain in Hessen gebracht. Hier is een buitenkamp opgericht van het door de Gestapo geleide Arbeitserziehungslager Heddernheim. Deze kampen hebben als doel de ‘heropvoeding’ van politieke vijanden van de nazi’s door dwangarbeid. Vanaf de zomer van 1944 fungeert Hirzenhain als vrouwenkamp.

Als in de laatste dagen van maart 1945 de geallieerden achtereenvolgens de steden Wiesbaden, Mainz, Darmstadt en Frankfurt am Main bereiken, gaan de bewakers over tot de evacuatie van het kamp. Een gedeelte wordt afgevoerd, maar een groep van 81 vrouwen en 6 mannen wordt in de vroege ochtend van 26 maart 1945 een kilometer verderop het bos ingeleid en daar door een SS-commando met mitrailleurs doodgeschoten. Een van de daar vermoorde slachtoffers is Lies; ze is 47 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.