A.C.W. Versteden (bron: Oorlogsgravenstichting)

Toon Versteden

1919 - 1940

Toon wordt geboren op 6 augustus 1919 in Goirle. Hij bezoekt de eerste jaargangen van het Sint-Odulphuslyceum in Tilburg en gaat later als volontair aan de slag op het gemeentehuis. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Antonius ingelijfd bij de Koninklijke Landmacht en als soldaat ingedeeld bij het 3-6 Depotbataljon in Delft. Daar maakt hij onderdeel uit van de verdediging van de Vesting Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle capitulatie te dwingen.

Ook in Delft komt het dan tot hevige gevechten tussen de Nederlandse verdedigers en Duitse parachutisten. Toon raakt op die eerste oorlogsdag tijdens het vuurgevecht in de Wippolder zwaar gewond door een kogel in zijn rechter bovenbeen. De volgende dag, als hij liggend in een sloot wordt gevonden, kan hij pas in veiligheid worden gebracht naar het Hippolytusziekenhuis in Delft. De geboden hulp mag dan echter niet meer baten. In de avond van 11 mei 1940 bezwijkt Toon aan te groot bloedverlies en een opgelopen infectie. Hij is 20 jaar geworden en wordt thuis in Goirle begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.