Toon Weterings

1926 - 1948

Toon wordt geboren op 25 juli 1926 in de gemeente Gilze en Rijen als zoon van Adrianus Weterings en Adriana Botermans. Tot zijn diensttijd is hij werkzaam als timmerman. Als dienstplichtig soldaat meldt hij zich in maart 1947 bij de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij de 10e Genie Veldcompagnie.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Toon voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na enkele maanden opleiding vertrekt hij in juli met de Nieuw Holland naar de Oost, waar hij na een zeereis van een kleine maand aan land gaat in de haven van Tandjong Priok bij Batavia. Bij aankomst wordt Toon ingezet in West-Java.

Behalve het vijandelijk vuur van de revolutionaire strijders en tropische ziekten lopen de Nederlandse militairen in Indië ook risico betrokken te raken bij ongelukken met wapens en munitie, of in het verkeer. Dit wordt ook Toon uiteindelijk fataal. Op 6 maart 1948 komt hij in de omgeving van Tjilamaja, ten oosten van Batavia, als gevolg van een noodlottig ongeval om het leven.

Toon is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 13 december 2017

Begraven: Menteng Pulo X / 143
Eenheid: 10e Genieveldcompagnie

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.