U. Cloo (bron: Oorlogsgravenstichting)

Uilke Cloo

1916 - 1949

Uilke (ook Dick genoemd) wordt op 9 juli 1916 geboren in het Friese Langezwaag als zoon van Jan Cloo en Martzen Zandberg en woont in Tilburg. Voor het uitbreken van de oorlog dient hij bij de mariniers in Nederlands-Indië, waar hij de rang van sergeant-majoor behaalt. Zijn oorlogsbodem wordt tijdens de Slag in de Javazee getorpedeerd; Dick is een van twee overlevenden en drijft, zich vastklampend aan een stuk wrakhout, dagenlang rond op zee. Hij wordt uiteindelijk opgepikt door de Japanners en afgevoerd naar een krijgsgevangenkamp, waar hij drie jaar verblijft.

Hij is al doodverklaard als hij na de Japanse capitulatie terugkeert naar Nederland. Na de oorlog wordt hij in Tilburg ingekwartierd in de Willem II-kazerne en vanwege de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog opnieuw opgeroepen voor dienst in het veld. Op 8 mei 1947 keert hij terug naar Nederlands-Indië, kort daarop gevolgd door zijn pasgetrouwde vrouw Elisabeth Versteegen. Samen adopteren ze een baby van half-Indische afkomst. Bij gevechten op Java raakt Dick gewond en verblijft voor geruime tijd in het hospitaal met een schotwond in zijn knie. Direct na herstel trekt hij weer ten strijde in het kader van de Tweede Politionele Actie. Op 10 januari 1949 wordt hij gedood nadat hij tussen Babat en Bodjonegoro op Java met zijn jeep op een landmijn is gereden en vervolgens vanuit een hinderlaag wordt beschoten. Dick is 32 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.