Huib du Cloo (inzending N. Keegstra-du Cloo)

Huib du Cloo

1919 - 1940

Huib wordt geboren op 12 maart 1919 in Fijnaart. Sinds 24 april 1930 woont hij in Rotterdam, waar hij met zijn ouders naartoe is verhuisd. Hij werkt er als kantoorbediende. Als dienstplichtig militair wordt hij ingedeeld bij de Compagnie Torpedisten waar hij de rang van sergeant behaalt. Tijdens de Duitse inval wordt zijn compagnie ingezet bij de verdediging van de binnenstad van Dordrecht. Huib sneuvelt daar tijdens de gevechten op 12 mei 1940. Hij is 21 jaar oud geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 13 december 2017

Cloo du H. Sergeant

In de nacht van 11 op 12 mei arriveerde een detachement Torpedisten van de 2e Compagnie Torpedisten (te Vreeswijk) onder bevel van de 2e luitenant der genie Louis Lucassen. Dit detachement had voordien in Huissen (Gld.) maritieme versperringstaken verricht. Het detachement - circa 40 man sterk - werd ingezet bij de beveiliging van de binnenstad, specifiek de sector Vriesebrug / Vriesestraat. Daar was een aanzienlijk deel van het detachement op 13 mei betrokken bij de Duitse tankaanval op diezelfde brug. Voordien had het detachement zich op de 12e onderscheiden door een felle uitval te doen in de sector langs de Vrieseweg, tegenover de troepen van de Gruppe De Boer.
Sergeant De Cloo sneuvelde in de Baliestraat tijdens de gevechten op 12 mei. Er zijn Rode Kruisbrieven die zijn sneuvelen aldaar bevestigen.
Brongers/De Leeuw - alsmede OGS - houden sneuveldatum 12 mei 1940 aan, bij de Vrieseweg (nabij de HBS). Dat blijkt uit de RK brieven juist, en wel iets verderop in de Baliestraat. Naspeuringen van Jan vd Vorm gaven echter aan dat Du Cloo tot de vele doden in de Vriesestraat behoorde. Van der Vorm zat ernaast, zo blijkt uit de Rode Kruisbrieven.
Bron: “Stichting Kennispunt Mei 1940 – A.M.A. Goossens”
Eenheid: 2e Compagnie Torpedisten (det. Huissen)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.