Werner Voskuil

1895 - 1942

Werner wordt geboren op 7 mei 1895 in Breda en woont in Nederlands-Indië, waar hij zich in ieder geval als vrijwilliger heeft aangemeld bij de Vrijwillige Landstorm. Gezien zijn latere militaire inzet woont hij vermoedelijk in of bij Makassar op Celebes.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië binnen te vallen. Vanwege zijn geostrategische ligging en de aanwezige natuurlijke oliebronnen is de Nederlandse kolonie van wezenlijk belang geworden voor de Japanners om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Werner als sergeant van de Landstorm ingezet bij de verdediging op Celebes.

Op 8 februari 1942 landen de Japanners enkele kilometers ten zuiden van de havenstad Makassar, maar de verovering van de binnenlanden van Celebes wordt effectief gehinderd door op grote schaal sabotage te plegen en vernielingen aan te richten. Het geeft het KNIL de tijd om verderop in het binnenland bij Mario en Tjamba stellingen op te zetten waarachter de verdedigers zich kunnen verschansen. De aanleg van de stellingen loopt echter ernstige vertraging op door de weigering van de inheemse bevolking, wat aan de invloed van Japanse propaganda wordt geweten.

Tegen het einde van de maand is de Japanse opmars door het binnenland van Zuidwest-Celebes hervat en wordt felle strijd geleverd langs de Mario- en Tjambastellingen. Zodra duidelijk wordt dat de situatie hopeloos is, trekken de eenheden van het KNIL vermoeid en na vele verliezen verder noordwaarts de bergen in. Tientallen gesneuvelden aan Nederlandse zijde blijven achter. Een van hen is Werner, 46 jaar oud. Zijn overlijden is vastgesteld op 28 februari 1942, de dag dat de stelling wordt geëvacueerd. Hij vindt zijn laatste rustplaats in een verzamelgraf op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.