A.M.J. van den Elsen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Wies van den Elsen

1928 - 1949

Wies wordt geboren op 10 maart 1928 in Uden als tweede van de acht kinderen van Johannes van den Elsen en Berendina Kaalberg. Als oorlogsvrijwilliger meldt hij zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Marine. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar de Oost gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag.

De Nederlandse vloot patrouilleert gedurende het conflict op de Indische zeeën om republikeinse infiltraties en verspreiding van het geweld naar de eilanden van de Grote Oost te verhinderen en bij landingsoperaties te assisteren.

Wies is op het vasteland ingedeeld bij de vliegverkeersleiding van vliegkamp Perak bij Soerabaja. Deze basis aan de kust dient als thuishaven voor de watervliegtuigen van de Marine Luchtvaart Dienst (MLD).

Het zou echter niet het vijandelijk vuur van de revolutie zijn dat Wies fataal wordt. In de loop van 1949 wordt hij ernstig ziek afgevoerd naar het marine-hospitaal in Soerabaja. Zijn toestand verslechtert dan zo snel dat de geboden hulp niet meer mag baten. Hij bezwijkt op 8 september 1949 in het hospitaal. Wies is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.