W.A.A.M. Verhoeven (bron: Oorlogsgravenstichting)

Wil Verhoeven

1912 - 1944

Wil wordt geboren op 27 oktober 1912 en woont in het Zuid-Hollandse Schiedam, waar hij werkzaam is als inspecteur bij de politie. Tijdens de Duitse bezetting wordt het takenpakket van de Nederlandse politie sterk uitgebreid. Zo moeten zij optreden als ordehandhavers bij de distributie van goederen die op de bon zijn gegaan, het bestrijden van de levendige zwarte handel en verhinderen dat aanplakbiljetten met Duitse verordeningen en bekendmakingen worden afgescheurd. Bovendien wordt de politie onder druk gezet om actief te collaboreren en ingezet bij de arrestatie van joden, politieke tegenstanders, verzetsstrijders en onderduikers. Veel agenten doen dit met grote tegenzin, maar een enkeling gaat daarentegen juist actief samenwerken. In Schiedam zijn de agenten Lukassen en Machielsen zelfs in dienst gegaan van de Sicherheitsdienst (SD). Ze zijn bereid om desnoods hun collega’s bij de politie in Schiedam aan te geven bij de SD.

In de middag van 21 juli 1944 luistert Wil met elf collega’s op het politiebureau naar de BBC, waar het nieuws van de mislukte aanslag op Hitler van de voorgaande dag wordt uitgezonden. Op aanwijzingen van Lukassen en Machielsen overvalt juist op dat moment een SD-patrouille het politiebureau en arresteert alle twaalf de agenten voor het beluisteren van een Engelse radio, wat door de Duitsers als een zeer zwaar vergrijp wordt opgevat.

Via de kampen in Amersfoort en Vught worden de agenten naar de Duitse concentratiekampen gedeporteerd. Wil komt na Sachsenhausen in concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg terecht, vanwaar hij wordt doorgezonden naar het buitenkamp Meppen-Versen bij de Nederlandse grens. De gevangenen werken hier onder erbarmelijke omstandigheden in de steenfabrieken, kleigaten en turfvelden. Door mishandeling, slechte voeding en het ontbreken van medische zorg komen ruim 250 gevangenen van ziekte en uitputting om het leven. Bij het naderen van de geallieerde troepen (het kamp zou door de Polen worden bevrijd) worden de overlevenden geëvacueerd naar Neuengamme. Wil is een van de gevangenen die achterblijft, bezweken aan de geleden ontberingen. Hij overlijdt op 28 november 1944, op 32-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.