T.P.M.C. Verhoeven (bron: Oorlogsgravenstichting)

Tom Verhoeven

1910 - 1940

Tom wordt geboren op 4 juli 1910 in Eindhoven. Kort voor het uitbreken van de oorlog is hij daar werkzaam als ambtenaar op het Bureau voor Maatschappelijke Steun en later bij de secretarie van de dienst Sociale Zaken van de gemeente. Als vrijwilliger is hij verbonden aan Luchtwachtgroep Eindhoven, onderdeel van de Luchtwachtdienst ’s-Hertogenbosch. Begin mei 1940 wordt hij in dat verband ingezet voor de bewaking van het luchtruim; observaties van vijandelijke toestellen vanaf kerktorens en andere hoge gebouwen worden onmiddellijk doorgegeven aan de militaire leiding.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en zien de luchtwachtgroepen de hele dag door toestellen van de Luftwaffe westwaarts overvliegen. De volgende dag krijgt Tom opdracht zich met de rest van de luchtwacht terug te trekken naar Tilburg, waar hij laat in de middag aankomt. Troepen van de Peeldivisie zijn daar dan ook inmiddels gearriveerd en maken zich op voor verdere verplaatsing richting Breda.

Laat in de middag van 11 mei valt een Duits eskader verschillende doelen in de omgeving van de Bredaseweg aan, waar zich grote concentraties militairen bevinden. Bij de aanval vallen meerdere doden en gewonden. Tom wordt die dag gedood langs de weg, tussen Reeshof en Rijen, samen met collega en plaatsgenoot Abraham Vester. De luchtdrukverplaatsing (‘blast’) van een nabij geëxplodeerde granaat is hem fataal geworden. Tom is 29 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats sinds 1992 op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen. In 1949 wordt hij postuum geëerd met het Oorlogsherinneringskruis met gesp "Nederland Mei 1940".

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.