Piet wordt geboren op 10 december 1910 in Strijp bij Eindhoven, als achtste van de elf kinderen van Hendricus Verhoeven en Anna Heesterbeek. Na zijn schooltijd gaat hij als kantoorbediende werken op de afdeling röntgenfabricage van Philips. Op 1 februari 1940, enkele maanden voordat de Duitsers Nederland binnenvallen, trouwt Piet met Francisca van Weegberg.
In reactie op de oproep van 29 april 1943 aan alle oud-militairen om zich voor krijgsgevangenschap te melden, worden eind april en begin mei landelijk massale stakingen georganiseerd die door de Duitsers buitengewoon gewelddadig worden beëindigd. De meeste stakingen zijn op 3 mei afgelopen. Behalve door het optreden van de Duitsers gaan de meesten weer aan het werk vanwege het stuurloze karakter van de stakingen.
Ook in Eindhoven hebben massale stakingen plaatsgevonden. Als op maandagochtend 3 mei de fabrieken met een kleine personeelsbezetting weer het werk hervatten, grijpen de Duitsers hard in. Met overvalwagens trekt de Duitse politie de stad in om stakers te arresteren. In het hoofdkantoor van Philips wordt een Standgericht ingesteld voor de veroordeling van de stakers. Uit een groot aantal arrestanten worden dan zeven personen willekeurig gekozen die als voorbeeld moeten dienen. Een van hen is Piet die samen met zes andere stakers (onder wie vier werknemers van Philips), voor het vuurpeloton worden gezet op de fabrieksbinnenplaats. Diezelfde maandagmiddag, 3 mei 1943, worden ze gezamenlijk gefusilleerd. Piet is 32 jaar geworden.
Reacties
Bijgaand de link naar het verhaal van dit oorlogsslachtoffer:
http://www.wo2slachtoffers.nl/bio/56971/Verhoeven-Petrus-Jacobus.htm
Mijn oom Bob van Tol werkte tijdens de oorlog op het Nat.Lab. van Philips en heeft dit altijd als huiveringwekkende gebeurtenis beschreven. Hij is overleden, maar had het zeker mooi gevonden dat hier een klein monumentje is opgericht. Ik weet niet of hij zei dat hij langs de lijken had moeten lopen of dat hij ze "tegen de muur had zien staan". Wel weet ik dat hij een keer gesnapt is met smokkelmateriaal, door de portier. Voor straf kreeg hij een maand geen salaris, maar er werd geen melding van gemaakt. Er moet uit het Nat.Lab. destijds veel zijn gesmokkeld, hij had dacht ik ook iets te zeggen over de bewaarplaats daar. Zijn toekomstige zwager, mijn vader, C.J. (Kees) Oudesluijs (OD/ID/Dienst Wim Bergen-op-Zoom,) , bezocht hem en zijn vrouw Wil in Eindhoven vaker, hij moet materiaal van hem hebben gekregen, vermoedelijk radiobuizen o.i.d. dat voor verboden zenders werd gebruikt.
Bedankt voor je reactie, Diete. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit een enorme indruk heeft achtergelaten bij jou oom. En indirect, via zijn verhalen, ook bij jouzelf.
Dat jouw oom, ondanks dat hij dit heeft zien gebeuren, toch smokkelde, wil heel wat zeggen over zijn durf en wilskracht. Wat hebben we veel te danken aan mensen zoals hij. En mensen zoals Piet Verhoeven, die helaas gruwelijk gestraft is voor het verschil dat hij probeerde te maken.
Reactie toevoegen