W.J.A.A. den Doop (bron: Oorlogsgravenstichting)

Wilhelmus den Doop

1897 - 1942

Wilhelmus wordt geboren op 18 oktober 1897 in Grave en woont in het Javaanse Gombong, in Nederlands-Indië. Daar dient hij met de rang van adjudant-onderofficier als rekruteninstructeur en chauffeur bij de infanterie van het KNIL. Het is aannemelijk dat Fort Van der Wijck in Gombong zijn standplaats is.

Als het KNIL zich op 8 maart 1942 overgeeft aan het Japanse leger, wordt Wilhelmus krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar het vasteland van Zuidoost-Azië. Hij wordt naar de Birmese havenstad Rangoon (nu Yangon) gedeporteerd. Van hieruit worden duizenden krijgsgevangenen op transport gezet naar het Birmese begin van de lijn in Thanbyuzayat, 380 kilometer verderop.

Voor Wilhelmus zou het niet zover komen. Waarschijnlijk is hij tijdens het zeetransport naar Birma ziek geworden en in Rangoon afgevoerd naar een kamphospitaal. Daar overlijdt hij op 2 december 1942, op 45-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

MCE van Mulukom zei op 10 november 2019

Rust zacht, lieve oudoom

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 12 november 2019

Bedankt voor uw warme reactie M. van Mulukom. Hoorde u in uw familie nog wel eens verhalen over deze oudoom?

Ilona Crommentuyn zei op 31 januari 2020

Net als Joost Crommentuyn een familielid. Ditmaal de broer van mijn overgrootvader

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 31 januari 2020

Beste Ilona, hartelijk dank voor je reactie. Wat heeft deze oorlog toch een verdriet gebracht bij families. Soms dus zelfs bij families van meerdere kanten.

M C E van Mulukom zei op 31 januari 2020

Bij deze nog aanvullend info voor Mariët Bruggeman mbt mijn oudoom Wilhelmus den Doop. Er werd regelmatig over hem gesproken; sterke persoonlijkheid, harde werker en technisch begaafd Had humor en vrolijke aard. Is ook met zijn vrouw en kroost paar keer vanuit Indie naar Alverna bij Wychen naar de familie gereisd. Zijn ouders woonden eerder in Grave. Na de oorlog is zijn weduwe Christine Kaltofen met de 6 kinderen naar Nederland gekomen Tijdens de bootreis is een van de kinderen Johan na ziekte overleden. In Nederland heeft Christine een hele poos met de jongste kinderen bij mijn grootouders in Amsterdam gewoond. Wim Jr en Leo hebben werk gezocht en zijn zo zelfstandig geworden. August, Elsa, Adriaan en Fred bleven de eerste tijd in Amsterdam en gingen daar naar school. Ik heb leuke herinneringen aan ze. Het was moeilijk voor hun allemaal want Wim was de spil van het gezin. Ze hebben hun talenten benut, oa in de badmintonsport zeer verdienstelijk, succesvol in de muziek, sommigen studeerden of hebb3n hun technische aanleg benut Altijd hebben ze hun vader vol liefde herdacht. Hun moeder heeft vele jaren wisselend bij haar kinderen gewoond

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 1 februari 2020

Bedankt voor deze mooie en warme aanvulling bij ons verhaal over je oudoom. Deze informatie geeft een mensenleven kleur en zin. We zijn er erg blij mee dat je ons dit hebt willen vertellen.

Tony den Doop zei op 12 februari 2020

Ik ben een zoon van Wim Jr en zoals mijn familie zo mooi beschreven is door Mulukom, kan ik alleen maar trots zijn, dat ik een afstammeling ben van deze prachtige man, mijn opa.

Mariannne van … zei op 13 februari 2020

Per ongeluk op verkeerde knopje gedrukt maar wil graag reacties mbt Wilhelmus den Doop 1897, mijn oudoom blijven ontvangen merci

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 13 februari 2020

Daar mag je inderdaad met recht trots op zijn, Tony! Herken je de verhalen die M.C.E. van Mulukom ons heeft verteld? Bedankt voor je reactie op dit verhaal.

Wanneer je een reactie toevoegt, kun je het hokje aanvinken waarin 'Informeer mij, wanneer nieuwe reacties worden geplaatst'. Op die manier ontvang je altijd een bericht als er een nieuwe reactie verschijnt. Laat het gerust weten als we je nog ergens mee kunnen helpen, Marianne!

Jeffrey Den Doop zei op 13 februari 2020

Oma Christine mocht ik nog enkele jaren meemaken, als oudste kleinzoon van Leo, daarom doet het mij veel deugd om zulke mooie woorden te lezen over mijn betovergrootvader. De andere helft waaraan ik mijn leven te danken heb maar nooit iets over te horen kreeg. Nu ik nóg meer weet van waar ik kom, heb ik nog meer begrip en eerbied voor mijn komaf. De familiegeschiedenis is nu ook beter te vertellen aan zijn bet-betachterkleinkinderen.

Michaël den Doop zei op 15 februari 2020

Ook ik als jongste zoon van Leo, ben bijzonder trots op onze familie en zeker op onze Opa.

Carmelita den Doop zei op 15 februari 2020

Ik ben ook een dochter van Leo en zou zo graag meer willen weten over de broers en zussen van mijn opa

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 19 februari 2020

Beste Jeffrey, Michaël en Carmelita, hartelijk dank voor jullie reacties en wat mooi dat jullie via deze weg meer te weten zijn gekomen over jullie opa. Ik kan me goed voorstellen dat jullie heel trots zijn op hem en dat jullie graag nog meer zouden willen horen over hem en zijn familie. 

Wellicht kunnen jullie via dit forum meer informatie met elkaar uitwisselen. Achter de schermen zouden wij eventueel ook e-mailadressen met elkaar uit kunnen wisselen. We horen het graag als we hierin iets voor jullie kunnen betekenen.

Marianne C.E. … zei op 20 februari 2020

In reactie op het voorstel van Lisette Kuijper mbt uitwisseling e-mailadres en nav bericht Carmelita den Doop over broers en zusters Wilhelmus den Doop wil ik aanbieden stamboominfo door te zenden. Dank voor de supporting. Vriendelijke groet, Marianne van Mulukom

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 26 februari 2020

Beste Marianne,

hartelijk dank voor je reactie en mooie aanbod voor Jeffrey en Michaël. Ik wacht nog even de toestemming van hen af of zij ook aan de uitwisseling van emailadressen willen meewerken.

Jeffrey Den Doop zei op 26 februari 2020

Ik heb geen interesse in uitwisseling van gegevens.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 27 februari 2020

Bedankt voor je reactie, Jeffrey. Carmelita en Michaël, we horen het graag wanneer jullie wel gegevens zouden willen uitwisselen met Marianne. Alvast bedankt voor jullie reactie!

W.Doleschel zei op 12 september 2020

Ik ben ook familie van Wim; ik heb een foto van zijn grootvader, Guillielmus den Doop (1826-1906). Als iemand geïnteresseerd is in de foto van hun overgrootvader, overgrootvader, overgrootvader, kunnen ze contact opnemen met (e-mailadres via info@bhic.nl te verkrijgen).

W.Doleschel zei op 12 september 2020

Ik ben ook familie van Wim; ik heb een foto van zijn grootvader, Guillielmus den Doop (1826-1906). Als iemand geïnteresseerd is in de foto van hun overgrootvader, overgrootvader, overgrootvader, kunnen ze contact opnemen met (e-mailadres via info@bhic.nl te verkrijgen)

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 15 september 2020

Bedankt W. Doleschel, voor je zeer vriendelijke aanbod. Ik heb je mailadres voor de veiligheid verwijderd, maar dit kan zeker door belangstellenden voor de foto, door ons worden doorgegeven aan hen.

Herbert Luciën… zei op 8 november 2020

Ik ben de oudste kleinzoon(72) van Willy en Christien. Vanavond ontdek ik toevallig deze site. Leuk al die reacties. Ik woon sinds 2000 in Veghel en heb daarmee onbewust toegegeven aan een drang om naar Brabant te verhuizen ipv Indonesië bezoeken, waar ik in Bandung ben geboren.
Al enige jaren geleden heb ik een provisorische stamboom gemaakt aan de hand van gegevens van de kinderen van Willy en Oma Christien.
Vaag en niet zeker, denk ik dat ik Marianne al een keer ontmoet heb.
Zou dit graag overdoen om meer gegevens uit te wisselen om ze daarna
hier op deze plaats met de anderen te delen.

Herbert Luciën… zei op 8 november 2020

Ik ben de oudste kleinzoon(72) van Willy en Christien. Vanavond ontdek ik toevallig deze site. Leuk al die reacties. Ik woon sinds 2000 in Veghel en heb daarmee onbewust toegegeven aan een drang om naar Brabant te verhuizen i.p.v. Indonesië bezoeken, waar ik in Bandung ben geboren.
Al enige jaren geleden heb ik een provisorische stamboom gemaakt aan de hand van gegevens van de kinderen van Willy en Oma Christien.
Vaag en niet zeker, denk ik dat ik Marianne al een keer ontmoet heb.
Zou dit graag overdoen om meer gegevens uit te wisselen om ze daarna
hier op deze plaats met de anderen te delen.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 10 november 2020

Beste Herbert, bedankt voor je reactie! Wat mooi dat je op deze website terecht bent gekomen. Als je aanvullende informatie hebt over je opa, dan mag je dat hier ook altijd met ons delen. We kunnen, als je wilt, jouw e-mailadres doorgeven aan Marianne, zodat zij eventueel contact met je op kan nemen. 

Marianne C.E.v… zei op 23 november 2020

Heb al paar keer reactie gestuurd maar verneem niets van uw kant?

Marianne C.E.v… zei op 23 november 2020

Heb al paar keer reactie gestuurd maar verneem niets van uw kant?

Puck den Doop zei op 23 november 2020

Ik heb de mail van vandaag, de 23e, als eerste reactie gezien.
Hiervoor heb ik niets gezien.
Geen mail of app gehad.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 24 november 2020

Beste Marianne, zou je misschien aan kunnen geven wat voor reactie je precies bedoelt? Is er iets wat wij voor je kunnen doen? We horen het graag!

M.C.E. van Mulukom zei op 24 november 2020

Heb meerdere keren reacties gestuurd maar kreeg geen bericht terug. Wil graag dhr Puck den Doop helpen maar krijg van u geen antwoord op door mij gestelde vragen
Wat is nu mogelijk om dit op te lossen?
Zie uw antwoord graag tegemoet Vriendelijke groet
Marianne van :Mulukom

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 24 november 2020

Wat vervelend, Marianne! Ik heb nog even in ons systeem gekeken, maar er zijn geen berichten die als 'spam' zijn blijven hangen en ook in onze mailbox kwam ik niets tegen. Je kunt ons ook altijd even een mailtje sturen (info@bhic.nl). 

Je e-mailadres heb ik hierboven uit je reactie verwijderd, omdat we niet willen dat er misschien misbruik gemaakt van kan worden. Wij hebben je e-mailadres al, dus we kunnen altijd contact met je opnemen. Zullen wij jouw e-mailadres doorgeven aan Puck? Dan kunnen jullie vervolgens informatie met elkaar uitwisselen. 

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 24 november 2020

Dag Marianne,

Ik neem even via de mail afzonderlijk contact met u op. Het heeft er alle schijn van dat enkele van uw mails in een ander postvak zijn terechtgekomen; vandaar dat Lisette dit ook niet heeft kunnen zien. We gaan het oplossen!

Remi den Doop zei op 6 januari 2021

Leuk dit tegen te komen! Het betreft hier mijn overgrootvader. Ik ben een zoon van Frans den Doop en mijn vader is een zoon van Guus den Doop. Helaas heb ik mijn opa nooit gekend. Als er meer informatie en/of foto’s zijn van mijn familie dan graag! Heb ook al veel gehad van Carmelita👍🏼🙏🏼.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 7 januari 2021

Beste Remi, hartelijk dank voor je reactie. Ik hoop dat anderen je meer informatie over jouw overgrootvader en opa kunnen geven. Bij het samenstellen van dit verhaal heeft mijn collega alle bekende informatie weergegeven.  Wellicht dat jouw oproep bij dit verhaal over Wilhelmus den Doop je toch nog wat meer info zal opleveren.

Ad Lans zei op 15 september 2022

Hallo,
mijn naam is Ad Lans en ik ben een aangetrouwde neef van Kitty den Doop.
Zij is een kleindochter van W.J.A.A. (1897-1942) en een dochter van Willem Jr.
Op verzoek van haar zoon Jordy, ben ik bezig de stamboom van de familie den Doop uit Grave uit te zoeken.
Uiteraard ben ik blij met aanvullende gegevens en wil ook gegevens uitwisselen.
Mvg Jordy en Ad

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 15 september 2022

Bedankt voor je reactie Ad, ik weet niet of er nog mensen reageren op jouw oproep, maar mocht dat zo zijn en het is gewenst dat wij e-mailadressen uitwisselen, dan horen wij dat graag.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 15 september 2022

Beste Ad,

Op verzoek van Puck den Doop gaan wij zijn e-mailadres achter de schermen aan je doorgeven.

Remi den Doop zei op 30 september 2022

Goedemorgen, leuk te lezen dat er weer beweging zit in deze opmerkingen. Ik ben erg benieuwd naar een stamboom. Het heeft mij altijd geboeid de familie den Doop. Ook omdat mijn overgrootvader KNIL militair was en mijn opa marine militair. Zelf ben ik ook militair bij de marine geweest en ben nog steeds werkzaam bij defensie.

Ad Lans zei op 30 september 2022

Hallo Remi, wat leuk dat je reageert.
Ik wist niet dat je opa August bij de Marine gewerkt had.
Ikzelf heb in 1975 ook bij de Marine gezeten: op het roofdierfregatje Hr. Ms Vos.
Ik heb zelf wat gegevens van de stamboom den Doop gekregen van een oom van je: Puck.
De stamboom begon in 1722 met de doop van Henricus den Doop gehuwd met Adriana van Heeswijck.
Ik probeer zelf nog een eerdere generatie terug te gaan.
Hopelijk lukt dat.

Remi den Doop zei op 13 december 2022

Hoi Ad, wat leuk te horen! zit toch een beetje in de familie het stukje defensie. Ik kreeg via Glenn een mailtje over de stamboom! erg leuk en het boeit me altijd wel.. de roots. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat! :)

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 13 december 2022

Hartelijk dank voor jullie reacties, Ad en Remi. Eventueel kunnen wij achter de schermen jullie e-mailadressen met elkaar uitwisselen. Veel succes met het onderzoek!

Ad Lans zei op 16 december 2022

Hoi Remi,
ik doe mijn best, dank je wel :-)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.