Wilhelmus Gabriël

1911 - 1945

Wilhelmus wordt geboren op 14 juni 1911 in het Friese Schoterland bij Heerenveen als zoon van Albertus Gabriël en Johanna Hattink. Op enig moment verhuist hij naar Nijmegen, waar hij de Bossche Jacoba van der Heijden leert kennen. Ze trouwen (op afstand) op 30 december 1936, waarna ze zich in ’s-Hertogenbosch vestigen. Ze wonen in de Gasselstraat waar Wilhelmus een winkelfiliaal beheert.

Tegen het einde van de Duitse bezetting meldt Wilhelmus zich bij de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Deze bundeling van gewapende verzetsgroepen neemt aan geallieerde zijde deel aan de bevrijding van Nederland en zet zich in voor de handhaving van orde en veiligheid in de reeds bevrijde gebieden. Bij de BS wordt Wilhelmus als fourier ingezet.

Op 27 februari 1945 komt Wilhelmus onder onbekende omstandigheden in Rosmalen om het leven tijdens de vervulling van zijn plicht. Hij is 33 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats Orthen in ’s-Hertogenbosch, waar hij met militaire eer is begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.