Wilhelmus Gommers

1903 - 1940

Wilhelmus wordt geboren op 11 oktober 1903 in Roosendaal en woont in Den Helder. Hij meldt zich voor militaire dienst en dient als sergeant-torpedomaker bij de Koninklijke Marine, aan boord van de onderzeeër Hr. Ms. O 22. Op 12 mei 1940 wordt de onderzeeër, die dan nog niet afgebouwd is, van Vlissingen geëvacueerd naar Portsmouth aan de Engelse zuidkust. Na de val van Frankrijk wordt Portsmouth niet langer beschouwd als een veilige haven en worden de Nederlandse onderzeeërs, waaronder de O 22 met zijn bemanning, verplaatst naar Dundee aan de Schotse kust. Vanuit zijn nieuwe ligplaats voert Wilhelmus met de O 22 in totaal vijf patrouilles uit voor de Noorse kust, maar de onderzeeër weet geen enkele keer een vijandelijk schip tot zinken te brengen.

Op 5 november 1940 vertrekt de O 22 voor haar vijfde en laatste patrouille vanuit Dundee. De onderzeeër, met de dan 37-jarige Wilhelmus en nog 45 andere bemanningsleden aan boord, is nooit meer teruggekeerd van deze patrouille.

Op 13 augustus 1993 is het wrak door een Noors schip gevonden, ongeveer 40 zeemijl ten zuidwesten van de Noorse kust, op een diepte van 180 meter. Aangenomen wordt dat het schip is gezonken als gevolg van een technisch probleem, of een op drift geraakte Duitse zeemijn.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Linda Freen zei op 22 januari 2020

Wilhelmus Gommers was mijn opa. Ik ken hem helaas alleen maar van de verhalen en foto's van vroeger. Ik ben er trots op dat mijn opa zich heeft ingezet voor de vrijheid van Nederland.

Anna Francina … zei op 23 januari 2020

Wilhelmus Johannes Regina Gommers is mijn vader. Ik heb hem niet gekend. Daar was ik nog te jong voor. Hij mij wel. Ik ben heel trots op mijn vader dat hij zijn leven gaf voor Koningin en vaderland.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 23 januari 2020

Beste Linda en Anna Francina, die trots kunnen wij helemaal begrijpen. Trots, maar wat zullen jullie hem missen en gemist hebben. Wij zijn hem zeer dankbaar voor zijn inzet voor de vrijheid!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.