Wilhelmus Gooijers

1904 - 1942

Wilhelmus wordt geboren op 1 mei 1904 in Teteringen en werkt als kok op de koopvaardijvloot. Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan de bemanning van de koopvaardijschepen. Vanaf dat moment worden zij als militair beschouwd en ingezet voor de oorlogsvoering; het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen.

Begin mei 1942 dient Wilhelmus aan boord van de Panamese motortanker Lubrafol dat dan 67.000 vaten stookolie van Aruba naar New York vervoert voor de geallieerde oorlogsinspanningen.

In de nacht van 9 mei wordt de Lubrafol even buiten de kust van Florida getorpedeerd door de Duitse onderzeeƫr U-564. Van de 44 opvarenden komen er bij de ramp 28 om het leven, onder wie Wilhelmus. Hij is 38 jaar geworden. Zijn lichaam wordt teruggevonden en begraven op Hill Crest Memorial Park te West Palm Beach in Florida.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.