Sjef van Gool

1900 - 1944

Sjef wordt geboren op 29 mei 1900 in ’s-Hertogenbosch, als vijfde kind en vierde zoon van huisschilder Johannes van Gool en Maria Biesen. In de familie wordt hij ook wel Jos genoemd. Hij wordt vertegenwoordiger van beroep en woont een aantal jaren in Tilburg. In 1934 keert hij terug naar ’s-Hertogenbosch, waar zijn verloofde Mechelina Free vandaan komt. Sjef en Mechelina trouwen op 11 maart 1943.

Tegen die tijd gaat Sjef deelnemen aan het verzet tegen de Duitse bezetting, maar hij brengt zijn vrouw hiervan niet op de hoogte. Dankzij zijn betrokkenheid bij het verzet doet hij ondertussen veel contacten op.

Op 8 augustus 1944 wordt de beruchte landwachter en collaborateur Piet van Bussel, bijgenaamd ‘De Kin’, door het verzet geliquideerd in ’s-Hertogenbosch. Onmiddellijk nemen de Duitsers vergeldingsmaatregelen. Een dag later al wordt Sjef op weg naar huis op het station in Tilburg gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch. Verzetskameraad Jan Hulshof verneemt van Sjefs arrestatie en biedt de familie aan hem te bevrijden.

Daar blijkt echter geen tijd meer voor te zijn. In de namiddag van 11 augustus wordt Sjef met een aantal gevangenen vanuit het Huis van Bewaring overgebracht naar kamp Vught. Daar worden zij diezelfde avond zonder vorm van proces op de fusilladeplaats geëxecuteerd voor de aanslag op Van Bussel. Sjef is 44 jaar geworden en laat Mechelina als weduwe achter.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.