W.B. Houdijk (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Wilhelmus Houdijk

1919 - 1942

Wilhelmus wordt geboren op 1 juni 1919 in 's-Hertogenbosch. Hij dient in Nederlands-Indië als matroos 1e klasse bij de Koninklijke Marine aan boord van de Hr. Ms. Van Nes. Op 17 februari 1942 escorteert de Van Nes het lijnschip van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij, de S.S. Sloet van der Beele, dat Nederlandse troepen vervoert van het eiland Biliton naar Java.

Om 13.00u zetten Japanse bommenwerpers de aanval op de twee schepen in. Als eerste wordt de trage Sloet van der Beele onder vuur genomen. Als dat schip na een voltreffer tot zinken is gebracht, wordt het granaatvuur geconcentreerd op de Van Nes. Dankzij het moedige optreden van de scheepscommandant luitenant-ter-zee Charles Lagaaij weet het schip nog twee uur lang de aanval af te slaan. Uiteindelijk wordt de Van Nes eerst op het achterschip en vervolgens midscheeps getroffen. In de daaropvolgende explosie breekt het schip doormidden en zinkt. Van de 143 opvarenden komen er 68 om het leven, onder wie Lagaaij en Wilhelmus Houdijk. Wilhelmus is 22 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

A.J.van Breemen zei op 12 december 2017

Er is nog een Houdijk gesneuveld, in 1944.Martina (tinnie)geb.1925 s'hertogenbosch.gehuwd met
Jan van de Velden.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 december 2017

Dag Antoon, ook langs deze weg nog bedankt voor uw reactie!
Hartelijke groet,
Frank van Doorn

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.