W.C. Blankers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Willem Blankers

1908 - 1940

Willem wordt geboren op 5 december 1908 in Oirschot. Als dienstplichtige meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij de infanterie. Wanneer in de loop van 1939-1940 ook voor Nederland de oorlogsdreiging sterk toeneemt, wordt Willem gemobiliseerd en met zijn bataljon naar de Peel-Raamstelling gezonden.

In de ochtend van 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De verdedigers bieden verzet, maar zijn geen partij voor de superieure Duitse vuurkracht. Willems bataljon krijgt in de avond van die eerste oorlogsdag het bevel om ’s nachts nieuwe posities in te nemen achter de Zuid-Willemsvaart bij Zijtaart, ten zuidwesten van Veghel.

Duitse troepen weten echter in het zuidoosten bij Keldonk een doorbraak te forceren over de Zuid-Willemsvaart en vervolgens van zuid naar noord de verdediging langs het kanaal op te rollen. Bij deze gevechten komt Willem op 11 mei 1940 samen vijf andere kameraden van zijn bataljon om het leven. Ook twee soldaten van een aangeleunde compagnie sneuvelen te Zijtaart.

Willem is 31 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Zijtaart.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.